Johanna Yourstone, doktorand på Lunds universitet, drog igång projektet med att studera humlors beteende. Foto: Tora Dahlström, SVT

Otrogna humlor kan minska biologisk mångfald

Publicerad

Vad gör humlor om deras favoritblommor inte finns i närheten? I ett forskningsprojekt vid Lunds universitet är det just humlors beteende som studeras. Hypotesen är att humlorna flackar mellan olika blomsterarter när favoriten inte finns tillgänglig och att det i förlängningen kan påverka mångfalden av blommor.

I en vägkant utanför Eslöv står två masterstudenter djupt fokuserade på humlorna som surrar på den lilla blomsterplätten framför dem. Till sin hjälp har de varsin handdator med specialutvecklad mjukvara.

– Vi tittar på humlornas beteende när de letar mat, säger Janna Einöder, masterstudent från Tyskland.

Fyrtio minuter i taget måste de vara helt koncentrerade på vad humlorna har för sig.

– Jag trodde att jag skulle hitta en eller två arter av humlor, men hittills har jag hittat sex, säger Romain Marchand, masterstudent från Frankrike.

Trend med pollinatörer

Det är stort fokus på pollinerande insekter just nu och olika forskningsprojekt får stor uppmärksamhet. Hittills har det framförallt handlat om bin men nu studeras även humlan, som också tillhör bifamiljen.

– Jag tror uppmärksamheten beror på att det är lätt för oss människor att knyta an, för vi behöver dem för vår matproduktion, säger Johanna Yourstone, doktorand vid biologiska institutionen på Lunds universitet och ledare för forskningsprojektet.

– Ungefär tre fjärdedelar av alla de viktigaste grödorna vi har i världen är gynnade av insektspollinering, så därför är de ju extremt viktiga för att vi ska kunna leva och äta mat.

Påverka mångfalden

Hypotesen i studien är att humlorna byter blomsterart om de inte hittar sina favoritblommor, och att de också stannar längre på varje blomma om de har färre valmöjligheter.

– Humlor skiljer ut sig lite för de är så håriga. Det innebär att de är utmärkta pollinerare. När de besöker en blomma så kommer massa pollen att fastna på deras hår och sen när de flyger till nästa blomma så kan det här pollenet trilla av och befruktning sker i blomman så att nya frön kan sättas, säger Johanna Yourstone.

Men att hoppa mellan olika blomsterarter kan skapa problem.

– Om det finns massor av olika blommor som humlorna flyger runt emellan så blir inte pollenet utspritt på rätt sätt. Det kan plugga igen pollineringsröret på blomman så att den inte blir pollinerad, och det kan ha en negativ effekt på mångfalden av blommor, säger Janna Einöder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.