Svampar, bakterier och virus som gör träden sjuka rör sig fritt i luften och ”liftar” med insekter över landsgränser. En skadegörare som tidigare inte funnits i landet, kan slå ut hela trädpopulationer om den får etablera sig.
Skogsforskaren Ida Nordström har hittat ett sätt att ta reda på om ett träd är angripet av en skadegörare redan innan det syns på trädet. Sjuka träd luktar nämligen annorlunda är friska.
– Det kan bli en metod att upptäcka nya sjukdomar redan i tullen eller i handeln, säger Ida Nordström, doktor i skogspatologi på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i Alnarp.
Näsan inte tillräckligt känslig
Det räcker dock inte med att gå runt och lukta på träd.
– Det mänskliga luktsinnet är inte tillräckligt känsligt för att känna skillnaden på friska och sjuka träd, däremot kan man använda hundar, säger Ida Nordström.
Ida Nordström har i sina studier infekterat tallar i labbmiljö med den fruktade svampsjukdomen tallens hartskräfta. Med hjälp av ett tunt instrument, en fiber, har hon samlat in flyktiga doftämnen som den infekterade tallen släpper ifrån sig.
– Den blandning av molekyler som fastnar på fibern bildar ett slags kemiskt fingeravtryck, säger Ida Nordström.
Sjuka träd lämnar andra doftspår
I laboratorieförsök har hon kunnat se att doftspåren som de smittade tallarna lämnar ser annorlunda ut än de friska.
– Doftprofilerna från de infekterade tallarna jämförs med de från friska tallar och på så vis kan vi se om tallen är frisk eller sjuk.
Försöken har också gjorts på bok och ek och även i de fallen kan träd som infekterats med svampar av Phytophthora-släktet särskiljas från friska träd med hjälp av luftanalys.
– Det här kan få stor betydelse för att förhindra etableringen av nya skadegörare i Sverige, säger Ida Nordström.