Kinesiska muren och rektor för förskolan Kryddgården.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Nilsson är rektor på förskolan och menar att socialtjänsten bör göra mer för barnen som drabbats i huset. Foto: Fanny Berg

Förskolan Kryddgården i Malmö larmar: ”Inget barn ska vara utan värme”

Uppdaterad
Publicerad

Förskolan Kryddgården agerar nu efter att nåtts av informationen om att flera lägenheter i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö saknar värme och varmvatten.

– Åtta familjer har barn som går här så vi håller koll på dem och ser till att de mår bra, säger Eva Nilsson, rektor.

67 lägenheter i BRF Femman i Kinesiska muren saknar värme och varmvatten. Flera av de boende har barn som går på förskolan Kryddgården.

– Det här ska inte få hända 2024. Det handlar om barn. Vi har tät kontakt med familjerna, säger Eva Nilsson, rektor.

Förskolan har även larmat till socialtjänsten i Malmö.

– Men de har inga pågående insatser här. Utan de hänvisar till enskilda orosanmälningar, och det kan vi göra i dialog med föräldrarna.

Bör man göra mer?

– Det tycker jag. Socialtjänsten bör i alla fall ha en dialog med familjerna.

Arbetsmarknads- och socialförvaltningen vill inte ställa upp på någon intervju då de inte vill störa processer i andra förvaltningar.

I klippet nedan: Följ med SVT:s reportrar in hos drabbade boende i Kinesiska muren:

En person står i ett kök och rör vid en stor kastrull som vilar på spisen, där ånga stiger upp. I bakgrunden syns skåp med kryddor samt köksutrustning på en bänk. Kinesiska muren, Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jadwiga är en av de drabbade, hon behöver koka vatten för att kunna duscha. Följ med in i huset när SVT pratar med flera av de boende. Foto: SVT

Efter att den här artikeln publicerats har Sapko Sinani, ledamot i styrelsen, hört av sig. Han menar att Eon inte gav någon information om de skulle stänga av värmen, att de överfakturerat föreningen och att de haft regelbunden kontakt med företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.