Splitbild med militärfordon till vänster och en man som går med ficklampa i en tom lokal till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En förening i Ystad anklagas för att ha försnillat militära fordon. Fordon som försvunnit från ett nedlagt sockerbruk i Köpingebro. Foto: SVT

Försvarsutbildarna i Ystad misstänks ha försnillat militära fordon och krigsmateriel

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten misstänker att stora mängder militärt materiel förvunnit från ett lager i det nedlagda sockerbruket i Köpingebro utanför Ystad.

– Det här är väldigt allvarligt, säger Jan Bohman, major och kommunikationschef vid Södra militärregionen.

Det är den ideella organisationen Försvarsutbildarna i Ystad som under åren samlat på sig militärt materiel.

– Enligt min uppfattning har de haft mer materiel där nere än vi har haft här på Revingehed, säger Jan Bohman och fortsätter:

– När Försvarsmakten skulle avveckla förband och materiel kunde organisationer, i syfte att stärka den civila beredskapen, begära materiel. Och det har den föreningen gjort i väldigt stor omfattning.

I videon ovan gör SVT Nyheter en rundvandring inne i det nedlagda sockerbruket.

Får inte säljas vidare

I gåvobreven står att militärfordon och annat materiel inte för säljas eller överlåtas till andra. Men det misstänker Försvarsmakten att föreningen i Ystad har gjort. Mängder av materiel har försvunnit och Försvarsmaktens jurister tänker nu agera.

– Det här kan leda till civilmål eller brottmål, säger major Jan Bohman.

Försvaret vill ta sig in

Försvarsmakten har i veckan skickat en skrivelse till Ystads kommun, som äger sockerbruket. I brevet skriver stabschef Hans Evefalk vid Södra militärregionen att utredare från Försvarsmakten vill ta sig in på sockerbruket och att kommunen ska avdela lednings- och handräckningspersonal.

”Allvaret i rådande säkerhetsläge kan inte nog påpekas”, skriver Hans Evefalk.

Ystads allehanda har tidigare berättat att Försvarsmakten klippt alla band till föreningen.

Styrelsen i Försvarsutbildarna i Ystad skriver till SVT Nyheter Skåne att man vill inte kommentera anklagelserna ”eftersom Försvarsmakten inte pratat med oss i ärendet”.

vad är försvarsutbildarna?

Försvarsutbildarna hette tidigare Frivillig befälsutbildning, FBU. Det är en rikstäckande frivillig försvarsorganisation med syfte att stärka totalförsvaret.

Försvarsutbildarna rekryterar och utbildar för både det militära och civila försvaret samt sprider information om totalförsvaret. En av uppgifterna är att utbilda personal till hemvärnet, till exempel sjukvårdspersonal.

Försvarsutbildarna kan få uppdrag av Försvarsmakten, MSB, länsstyrelsen och andra myndigheter.

Försvarsutbildarna Ystad uteslöts nyligen ur riksorganisationen Svenska försvarsutbildningsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.