Det var i december 2019 som kommunfullmäktige i Skurup beslutade att personal och elever i kommunens grundskolor och förskolor inte skulle få bära huvudduk, burka, niqab eller liknande plagg, genom att ett förslag från Sverigedemokraterna röstades igenom. Ett beslut som ledde till starka reaktioner och demonstrationer. Nu upphävs förbudet efter att det prövats av förvaltningsrätten, vilket Sveriges Radio var först med att berätta.
– Jag anser att förvaltningsrätten har fel i sin argumentation, säger Johan Bolinder (M), kommunalråd i Skurup.
Även Staffanstorps beslut upphävs
Samtidigt kom en liknande dom som gäller Staffanstorps kommun, som skrivit i en så kallad integrationsplan att ”kommunen inte accepterar huvudduk på barn i förskola och grundskola upp till sjätte klass”. Kommunen har dock menat att det inte handlar om ett förbud.
Förvaltningsrätten håller inte med utan skriver i domen att det inte kan uppfattas som något annat än ett generellt förbud mot att bära huvudduk, även om det inte ger några följder att bryta mot beslutet.
Även i detta fall menar domstolen att ett sådant förbud strider mot religionsfriheten och att det därför ska upphävas.
Inskränker religionsfriheten
Domstolen skriver att förbudet innebär en inskränkning av den grundlagsstadgade religionsfriheten. ”Varken skollagen eller någon annan lag ger en kommun rätt att besluta om inskränkningar på det sätt som Skurups kommun gjort”, skriver de.
Förvaltningsrätten skriver också att rätten att bära religiös klädsel och andra religiösa symboler är skyddad genom både regeringsformen och Europakonventionen. De menar att skolan kan styra personal eller elevers klädsel vid två tillfällen: om kontakten och samspelet mellan lärare och elever väsentligt försvåras, eller om klädseln innebär risker vid laborationer eller liknande övningar.
Eftersom rätten kommit fram till att förbudet bryter mot lagen i denna aspekt så har de inte prövat om beslutet även skulle strida mot diskrimineringslagen.
Den tidigare rektorn Mattias Liedholm i Skurup, som deklarerade att han inte tänkte följa slöjförbudet på sin skola, Prästamosseskolan, är inte förvånad över förvaltningsrättens besked.
– Jag har hela tiden varit övertygad om att förvaltningsrätten skulle ogiltigförklara fullmäktiges beslut, säger Mattias Liedholm som tror att den politiska ledningen i Skurup kommer att fortsätta driva ärendet vidare.
Kommunen kan överklaga beslutet
– Jag är besviken över domen, vi hade hoppats på en annan utgång naturligtvis och jag tyckte att vi hade haft en god argumentation för det, säger Johan Bolinder (M).
Han utesluter inte att kommunen kan gå vidare med att överklaga domen.
Domen säger att förbudet inskränker religionsfriheten, vad säger du om det?
– Jag menar att vi hela tiden kunnat påvisa Europadomstolens ställningstagande som visar att rätten att utöva sin religion är underställd rätten för andra att inte påtvingas den.