På grund av närheten till Sege å ville kommunen undvika det traditionella gummigranulatet när man upphandlade en ny fotbollsplan med konstgräs. Risken för att gummi hamnar i ån ansågs för stor och valet föll på en blandning av kork och kokos kallad ”Geofill”, levererat av Svenskt Konstgräs AB.
Frystålighet var inte något som kommunen krävde i upphandlingen, men pekar på en formulering på leverantörens hemsida:
”Den stabila fuktighetsnivån gör att materialet inte fryser vid låga temperaturer”
– Vi utgår från att det stämmer, säger Alf Rasmussen, projektchef på Svedala kommun.
När SVT söker på nätet hittar vi snabbt några enstaka referenser till att materialet ”Geofill” är känsligt för låga temperaturer.
– Detta har inte vi upptäckt. Men vi menar att vi måste kunna utgå från att det leverantören lovar via sin hemsida stämmer, säger Alf Rasmussen.
Rekommenderar salt
För att avhjälpa problemet har Svenskt Konstgräs föreslagit att kommunen saltar planen. Men det är, enligt Alf Rasmussen, inget alternativ eftersom salt då riskerar att rinna ut i ån.
– Enligt detaljplanen är saltning förbjuden i området. I värsta fall måste vi byta ut materialet. Det kommer bli dyrt, säger Alf Rasmussen.
Materialet ändrades
Efter uppmärksamhet i media har texten om frystålighet tagits bort och företaget säger att materialet förändrats sen kommunen beställde det och inte längre fungerar lika bra vid kyla.
Ser du någon anledning till att ni skulle ha kommunicerat det till kommunen?
– Det är klart att man kan följa sin leverantör i form av nyhetsbrev eller liknande för att hålla sig uppdaterad om vilka produkter som utvecklas. Det är det bästa svar jag kan ge, säger Rasmus Héden, delägare i Svenskt Konstgräs.
Reklamerar produkten
Alf Rasmussen, projektchef på Svedala kommun, skriver i ett mejl till SVT Nyheter Skåne att kommunen varken i nyhetsbrev eller på annat sätt fått information från Svenskt Konstgräs om att granulatets egenskaper har förändrats.
Den 26 januari meddelar Svedala kommun att man reklamerar konstgräsplanen. Reklamationen riktar sig mot VBA Syd AB, som använt Svenskt Konstgräs AB som underentreprenör.