En man med kopplingar till Foxtrot-nätverket har nu dömts till totalt 14 års fängelse efter en rad brott som inkluderar narkotikahandel och anstiftan till förberedelse till mord. Foto: Polisen/Ali Haider EPA

Foxtrottopp dömd för morduppdrag – avvisades från Dubai

Uppdaterad
Publicerad

En man med kopplingar till Foxtrot-nätverket har nu dömts till totalt 14 års fängelse efter en rad brott som inkluderar narkotikahandel och anstiftan till förberedelse till mord. Mannen har pekats ut som en centralfigur i tre narkotikamål som utreddes i Malmö och Lund mellan 2021 och 2022.

Tidigare i år dömdes Foxtrottoppen för storskalig narkotikahandel, där ett vittnesmål från hans tidigare flickvän var avgörande. Flickvännen greps i februari 2023 för innehav av kokain och dömdes, men hennes straff mildrades efter att hon valde att samarbeta med polisen.

Hon hade under flera år rest mellan Dubai och Malmö för att sköta delar av mannens verksamhet och vittnade om att hon utsatts för våld, hot och förnedring.

Hennes vittnesmål ledde till att mannen blev internationellt efterlyst, men hans avvisning från Dubai skedde på grund av att hans svenska pass hade löpt ut tidigare i år.

Ytterligare tre års fängelse

I somras dömdes mannen till elva års fängelse för två fall av synnerligen grovt narkotikabrott och grov kvinnofridskränkning mot flickvännen.

Ytterligare tre års fängelse har nu lagts till efter att mannen dömts för att ha planerat mordet på en bror till en vän, där han gav order till två tonårsflickor och en 19-årig man att utföra dådet. Polisen kunde dock ingripa i tid efter att ha avlyssnat samtalen.

Frias i ett ärende

Däremot frias mannen från misstanke om synnerligen grov misshandel av pappan till vännen. Pappan ska ha blivit skjuten och skadad i sitt hem men Malmö tingsrätt anser inte att bevisen för mordplanerna i detta fallet var tillräckliga. Detta då ett av vittnena var drogpåverkad vid mordförsöket och ansågs vara opålitligt.

Mannens straff blir till totalt fjorton års fängelse, där tre år nu lagts till de elva han redan dömts till för tidigare brott, vilket P4 Malmöhus var först med att berätta om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.