Hans Gabriel Trolle-Wachtmeister blev 100 år. Han var godsägare på Trolle-Ljungby, ett av Sveriges sista fideikommiss. Bilden togs 2017 när hustrun Alice begravdes. Foto: Johan Nilsson/TT

Framtiden för Trolle-Ljungby oviss efter grevens död

Uppdaterad
Publicerad

Greve Hans Gabriel Trolle-Wachtmeister är död. Han blev 100 år gammal. Vad som händer med godset Trolle-Ljungby och marken därtill är det ingen som vet.

Godsägaren på Trolle-Ljungby har gått ur tiden, något som Kristianstadsbladet var först med att rapportera om.

– Vi kan inte kommentera något om greven eller godset i dag, säger Per Andersson på Trolle-Ljungbys fastighetsavdelning.

Frågan är hur det går med greve Trolle-Wachtmeisters fideikommiss, där egendomen ärvs från far till äldste son. Greven hade inga barn. 1964 kom en lag som innebär att fideikommissen ska avvecklas.

Oviss framtid för Trolle-Ljungby

– Vad som händer vet man inte i dag. Jag skulle tro att fideikommissnämnden inte tar upp det förrän bouppteckningen är klar. Men möjlighet finns att begära förlängning av fideikommissen av den som tar över, säger Carl Johan Cronstedt, som företräder Fideikommissariernas Intresseorganisation.

När fideikommissen var som flest i Sverige fanns det 217 stycken. I dag finns det fem till tio fideikommiss kvar, enligt intresseorganisationen.

– Skulle fideikommisset inte förlängas på Trolle-Ljungby så tillfaller hälften grevens brorsbarn och den andra hälften delas upp efter vanlig arvsrätt eller enligt grevens testamente, säger Carl Johan Cronstedt.

Hedras av skolbarnen

Hans Gabriel Trolle-Wachtmeister hade stark ställning i bygden men var också omstridd.

I åratal pågick en marktvist med arrendatorer som skildrats av dokumentärfilmaren Per Anders Rudelius i ”Greven och frälsebönderna”.

Se i klippet nedan hur Trolle Ljungby skola har hedrat den bortgångne greven.

Jessika Müller står utanför Trolle Ljungby skola

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jessika Müller, rektor på Trolle Ljungby skola, berättar om vad greven betytt för skolan. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Vad är fideikommiss

Lagen om fideikommiss kom till 1686 och det gjorde det möjligt att hålla samman större egendomar som annars skulle splittrats vid arvskiften.

Äldste sonen till fideikommissarien ärvde uppdraget från sin far och det skickades vidare på samma sätt.

1964 kom en lag som sa att fideikommissen skulle avvecklas. Endast i undantagsfall på grund av särskilda skäl kan regeringen förlänga en fideikommiss.

Källa: Fideikommissens intresseorganisation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.