Rörhinna eller tarmtång är en av de saker som odlas i den flytande kolonilotten. Se vad som mer odlas i klippet. Foto: Johan Dernelius/SVT

Framtidens mat växer i en havskoloni i Kivik

Uppdaterad
Publicerad

Några entusiaster testar just möjligheterna att ha en odlingslott ute i vattnet. En flytande kolonilott där man förhoppningsvis kan odla framtidens mat. Ett försök som initierats inom Marint centrum i Simrishamns kommun där man vill likna det vid en flytande kryddträdgård.

Under året har man testat flytande odlingslotter strax utanför den lilla hamnen i Kivik. Där har man fokuserat på tre huvudspår. Dels rörhinna, en sorts tång som är fullt ätlig. Blåstång, som vi ofta ser vid stranden och som främst skulle kunna fungera som gödningsämne. Och musslor, som då blir något mindre på grund av det lite sötare (bräckt) vattnet, och då för att äta.

Rörhinna eller tarmtång är väldigt vanlig på västkusten. Den lär smaka friterad tryffel men man kan även göra snacks av den. Foto: Johan Dernelius

Många är intresserade

Projektet har fått stöttning och hjälp från Marint centrum i Simrishamn. Där finns havsexperten Josefine Larsson som har gett projektet ovärderlig tips då hon har skrivit en doktorsavhandling i ämnet.

– 70 procent av jordens yta består av vatten och vi kanske inte använder mer än fem procent av den för att skaffa mat från havet, säger Jan Nilsson.

– I framtiden kommer nog våra barnbarn att äta insektsbiff med rörhinnetång till, spår Jan Nilsson medan kollegan Håkan Hjelm kontrollerar lådan med grönalgen rörhinna. Foto: Johan Dernelius

– Vi måste tänka om i vår produktion av mat. I framtiden tror jag att vi kommer att ta mycket från havet. Förmodlingen kommer vi att odla larver och insekter och göra biffar. Våra barnbarn kommer kanske inte att kunna köpa någon riktig biff utan det blir en insektsbiff med god rörhinne-tång från havet.

Blåstång, även kallad klotång, är en brunalg. På 1800-talet lade man den i badkaret och gned den mot huden, vilket ansågs vara bra för blodgenomströmningen. Foto: Johan Dernelius

Recept på rörhinna:

Snacks på Enkel Rörhinna

Ett ganska enkelt och gott snack kan man åstadkomma genom att man steker rörhinna på medelstark stark värme några sekunder (max 10-15) i smör. De fina rören blåses upp, och har man lyckats bra med stekningen blir resultatet krispiga rör som är mycket goda.

Se upp dock när du lägger dem i stekpannan då det kan skvätta en del om du inte låtit vattnet rinna av ordentligt!  Stek i mycket små portioner om 3-4 exemplar åt gången, annars blir de bara kokta i den vätska som finns i rörhinnan. Låt rörhinnan rinna av ordentligt efter stekning på lite hushållspapper. Litet salt och/eller finmalen vitpeppar gör dem ännu godare. (MENY – ett matprogram från SR)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.