Person i motion capture-dräkt framför dator med animationsprogram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du se hur projektet ska fungera i vardagen och hur det ska hjälpa äldre i framtiden. Foto: Hanna Bolander/SVT

Forskare i Lund övervakar äldre med AI: ”Ska underlätta åldrandet”

Uppdaterad
Publicerad

Bland kameror, rörelsecensorer och konstgräs utvecklar forskare på Lunds universitet framtidens teknik för äldre. I en hemlik miljö utför deltagarna vardagliga sysslor som övervakas i ett ”big brother-labb”.

Inne på medicinska fakulteten i Lund, bredvid konstgräs och utemöbler, befinner sig lägenhetslabbet Reality Lab som forskar på hur teknik kan anpassas till äldre människors dagliga behov. I den hemlika miljön får deltagarna utöva vardagliga sysslor, samtidigt som de övervakas under några timmar med kameror och rörelsecensorer för att se hur de bemöter tekniken.

Steven Schmidt är docent i medicinsk psykologi och koordinator på Centre for ageing and supportive environments, CASE, vid Lunds universitet och han varit med och utfört experimenten.

– Mycket av dagens nya verktyg är inte anpassad för den äldre generationen. De äldre vill vara med i designprocessen så att produkterna kan möta deras behov och tillåta dem att utöva sina aktiviteter, säger han.

Äldre föredrar praktisk teknik

En smart kaffemaskin som kan kopplas upp via bluetooth är inte något äldre prioriterar, menar Steven Schmidt.

– Vår forskning pekar på att äldre föredrar praktisk teknik som kan bidra till ökad säkerhet i hemmet eller påminna om att gå upp och röra på sig, säger han.

Kjell Magnusson och Angela Magnusson är fritidspolitiker för Moderaterna i Laholm, men de har också ett stort intresse för AI och framtidens teknik. Båda har tidigare deltagit i experimenten och vill vara med och bidra till utvecklingen.

– Vi har allt vi behöver. Nu väntar vi bara in framtiden, säger Kjell Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.