– Ett sådant här hedersbetyg är fantastiskt för mig och mitt fortsatta arbete, säger Patrik Sjöberg. Foto: Johan Dernelius

Här blir Patrik Sjöberg hedersdoktor

Publicerad

Patrik Sjöberg, världsberömd höjdhoppare, har på senare år gjort sig ett namn där han arbetat mot sexuellt utnyttjande av unga inom idrotten. På fredagseftermiddagen utnämndes han till till hedersdoktor vid Malmö universitet.

– När jag fick reda på detta, så tänkte jag spontant att ”ska jag nu få stetoskop och anteckningsblock också?” Jag var inte riktigt insatt i vad det innebär att bli hedersdoktor. Jag fick läsa på lite och är nu otroligt hedrad och stolt, säger Patrik Sjöberg med glimten i ögat om sin nya fina titel.

Han har en fantastisk idrottskarriär bakom sig, med mängder av medaljer från svenska, europeiska och internationella tävlingar. Inte minst VM-guld i Rom och flera silver från OS.

Efter att ha lämnat det påpassade livet som högpresterande idrottsutövare har han gett ut två böcker. Den sista ”Det du inte såg” (2011) var en svidande uppgörelse med livet inom idrotten och framförallt av att ha blivit sexuellt utnyttjad av sin tränare.

– Ett sådant här hedersbetyg är fantastiskt för mig och mitt fortsatta arbete. Det ger mig ännu mera energi. Jag kommer ju ifrån Västra Frölunda, ett förortsområde i Göteborg. Det här kunde jag aldrig drömma om för 40 år sedan, säger Patrik Sjöberg.

Han utnämns nu till hedersdoktor vid Fakulteten för lärande och samhälle.

I motiveringen står det bland annat ”… i ditt arbete med barns rättigheter inom idrotten i förhållande till sexuella trakasserier och övergrepp har du gjort det möjligt för andra att säga ifrån och omöjligt för idrottsföreningar att blunda för frågan.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.