• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Danskar med sommarstuga i Sverige protesterar mot gränsstängning

Uppdaterad
Publicerad

Förberedda på att fira jul i Sverige kom gårdagens besked som besvikelse för de danskar som har fritidshus i Sverige. Därför har föreningen Danske Torpare skickat brev till utrikesminister Ann Linde och vill se undantag.

– Jag kan förstå att man tar drastiska åtgärder för att stoppa smittspridningen och att det finns undantag. Men jag förstår inte att vi som har fritidshus inte får ett undantag, säger Kim Høgh, styrelseordförande Danske Torpare.

”Vi håller avstånd”

I brevet tänker man sig att danskar skulle kunna handla i Danmark, köra direkt till sina hus och stanna där till de beger sig hem igen.

Finns det inte risk för att danskar som besöker Sverige inte följer det här och riskerar att sprida smitta?

– Det är inga garantier. Vi är ju trots allt alla människor. Men även här i Danmark har vi restriktioner, vi håller avstånd, spritar händerna, använder munskydd och gör vårt bästa, säger Kim Høgh.

Han tänker sig att en lösning skulle kunna vara att när danska fritidshusägare kommer till gränsen kan de visa upp ett negativt coronatest samtidigt som de uppmanas att inte umgås eller röra sig bland lokalbefolkningen.

Vill ha svar från regeringen

Brevet har skickats till utrikesminister Ann Linde, hennes danska motsvarighet Jeppe Kofod, transportminister Benny Engelbrecht och Flemming Møller Mortensen, som är nordisk samarbetsminister.

Frågor kring Sveriges gränser är justitiedepartementets område.

– Det finns inget undantag. Om undantag görs framöver kommer regeringen att återkomma, skriver Sofie Rudh, pressamordnare på justitiedepartementet, i ett sms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.