I Malmös kulturljudzon ska högljudd kultur få frodas. Foto: Gianluca La Bruna

Fritt fram för höga ljud när bostäder byts mot kultur

Publicerad

Malmö blir först i Sverige med att upprätta det man kallar en kulturljudzon. Ett område i staden där buller från fabriker och musik från konserter inte behöver ta hänsyn till närboende.

Flera kulturverksamheter i Malmö, senast Carib Creol i Folkets park, har fått stänga efter ljudkonflikter med närboende. För att komma runt problemet planerar Malmö stad nu att låta en del av stadsdelen Sofielund få bli en decibel-tillåtande plats. Något man kallar kulturljudzon.

– Det är en plats där kulturen ska få lov att låta längre in på kvällen och vi säkrar det genom att inte bygga bostäder här, säger Sofia Hedén (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Bostadsbyggen stoppas

Från början tänkte Malmö stad bygga just bostäder i området. Kommunala fastighetsbolaget MKB planerade för 1000 lägenheter, men så blir det alltså inte.

– MKB är förstås inte glada över det, men vi måste ta ansvar för att bygga en stad som lever för en lång tid framöver, säger Sofia Hedén (S).

Det är inte bara kulturen som har behov av att få låta fritt och högt. En rad industrier i området skulle också få problem med bostäder runt knuten.

Ska också vara en plats för industrier

Till exempel har Pågens bageri länge velat bygga ut. Länsstyrelsen har varit tveksam till det med hänvisning till höga bullernivåer för närboende, men nu finns inte det hindret längre.

– Sofielund är ett område med många arbetsplatser som också är väldigt viktiga för Malmö och de kan vi inte heller bygga bort, säger Sofia Hedén (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Kulturljudzoner finns på anra håll i Europa, i till exempel Berlin, men i Sverige är Malmö först ut och redan om några år ska malmöborna kunna se en början till förändring.

– En fördel med ett gammalt industriområde är att det är rimliga hyror för kulturverksamheter. Vi hoppas att det kan fortsätta så att den under-dog-verksamhet som finns här kan finnas kvar, säger säger Sofia Hedén (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.