Egentligen tjänar Fredrik tillräckligt för att klara försörjningskravet, som säger att han måste ha 8 133 kronor plus hyra i inkomst efter skatt för att han ska anses kunna försörja Zaklina.
Vid sidan av halvtidsjobbet som elevassistent har han olika bidrag, bland annat handikappersättning. Men bidragen räknas inte som inkomst enligt den tillfälliga lag som instiftades 2016 och förlängdes nu i juli månad.
Kan inte jobba heltid
Fredrik Flaxan drabbades av en hjärnblödning vid 25 års ålder och låg nedsövd i flera månader.
Han är delvis förlamad och förmår inte att jobba heltid.
– Jag ser ingen utväg ur den här situationen. Han kan inte arbeta mer. Jag får inte arbeta, säger Zaklina Stankovic.
– Jag väntar på att få leva som hustru till min make. Men jag vet inte när eller om det kommer att ske.
Zaklina har tre yrkesutbildningar – som lärare i filosofi, kock och massör – och har jobbat inom alla tre. Hon är övertygad om att hon kan få ett jobb i Sverige om hon får uppehållstillstånd. Nu får hon bara vistas tillfälligt i 90 dagarsperioder i Sverige.
Däremellan måste hon vara i Serbien under flera månader.
Stöd av Migrationsverket
Paret får stöd från ett oväntat håll. Migrationsverket, som avslagit ansökan om uppehållstånd, riktade kritik i remissförfarandet inför att den tillfälliga lagen lades fram av regeringen 2016.
– Just denna situation var något vi påtalade, att det kommer att bli en konsekvens för människor med funktionshinder, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör vid Migrationsverket.
Kan man säga att det är diskriminerande?
– Man kan säga att personer med funktionshinder inte har samma möjligheter som du och jag. Så är det, säger Fredrik Bengtsson.
Justitieminister Morgan Johansson (S) har öppnat för att göra ändringar i lagen om det finns politisk backning för frågan.