Funktionshindrade lever i ständig oro

Publicerad

Funktionshindrade personer känner sig utpekade som fuskare efter Försäkringskassans hårdare syn på vem som har rätt till personlig assistans.

Elin Bengtsson i Kristianstad är rullstolsburen och tycker att många oskyldiga människor drabbas i jakten på några få som missbrukar systemet.

– Fusk är ju inte acceptabelt, men som det är i dag har det blivit en kollektiv bestraffning och det är en stor skillnad. Nu sprids en känsla av misstro mot oss. Tanken finns där alltid, att folk tittar på en och undrar om man verkligen har de behoven, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Elin Bengtsson är engagerad i flera olika handikapporganisationer och får höra många berättelser om andra medlemmars oro inför Försäkringskassans hårdare bedömning av vem som kan få personlig assistans.

– Försäkringskassan gör bedömningar vartannat år, vilket gör att de flesta inte vågar planera sina liv längre än två år framåt. Det finns medlemmar som inte vågar ta ett jobb eller påbörja en utbildning om det kräver assistansstöd. Det kan innebära att man tvingas avbryta studierna ifall Försäkringskassans handläggare avslår rätten till personlig assistans.

TV: Funktionshindrade lever i ständig oro

Fick kokande vatten över sig

Eftersom Elin Bengtsson sitter i rullstol behöver hon hjälp att tvätta sig och gå på toaletten. Hon har även nedsatt synförmåga och behöver ledsagning när hon ska utanför hemmet.

De enklaste vardagssysslor blir oöverstigliga hinder. Vid ett tillfälle skulle hon försöka koka potatis men det slutade med att hon tappade det kokheta vattnet i knät.

Nu riktar även forskaren från Lunds universitet Niklas Altermark hård kritik mot Försäkringskassan efter att han granskat myndighetens underlag som ligger till grund för misstankarna om fusk inom LSS.

– De experter man kallat in är inte oberoende forskare. Istället är det anställda på Försäkringskassan och andra myndigheter. Det här har inget med vetenskap att göra, utan blir någon slags kollektiv gissningslek, säger Niklas Altermark, doktor i statsvetenskap på Lunds universitet, som skrivit rapporten.

SVT Nyheter Skåne har kontaktat Försäkringskassan för en kommentar om forskarnas kritik, men de har valt att inte kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.