Fuskproven i matematik 2b kan göras om

Uppdaterad
Publicerad

Efter att omfattande fusk avslöjats vid det nationella provet i matematik 2b, kan nu många elever i landet tvingas göra om provet. Skolverket har beslutat att det är upp till varje rektor att avgöra om det nationella provet i matematik ska göras om.

Skolverkets besked kom vid lunchtid på onsdagen.

– Provsvaren har spritts till ett stort antal elever. Därför menar vi att ersättningsprovet kan användas. Det är ett unikt beslut. Vi har aldrig gjort en sådan här uppmaning tidigare, säger Karin Hector-Stahre, enhetschef på Skolverket.

Fuskproven

Det finns redan ett ersättningsprov tillgängligt. Det är egentligen tänkt att användas på själva provdagen, om man misstänker att fusk har förekommit. Det blir nu upp till varje enskild rektor att avgöra om eleverna ska tvingas göra om provet.

– Det måste avgöras från fall till fall om det är nödvändigt , säger Karin Hector-Stahre.

Skolverket har lagt upp information på sin hemsida.

Stor risk för nytt fusk

Skolverket uppmanar rektorerna att genomföra ersättningsprovet så snart som möjligt. Detta för att minska risken att även dessa svar sprids mellan skolorna.

Det var under måndagskvällen som svaren till det nationella provet i matte 2b i gymnasiet började spridas över landet.

Elever i framför allt Malmö och Stockholm fick svaren via vänner efter att provet läckt.

– Eleverna har skickat det till varandra via mms och sociala medier, berättade en elev på Malmö Borgarskola.

Eleven berättar att de flesta inte har behövt betala för att få de rätta svaren till provet utan det har spridit sig snabbt mellan vänner och klasskompisar.

Det lär, enligt uppgift till SVT, vara en elev på Stockholmsskola som fotograferat facit i lärarrummet och sedan spridit det via nätet. På en annan Stockholmsskola har sedan elever som fått använda sina datorer när de gjorde matteprovet kunnat titta i facit samtidigt som de skrev provet. SVT Nyheter har fått många mejl från elever som bekräftar uppgifterna och meddelar att flertalet skolor i Stockholm har haft tillgång till provet.

500 kronor för svaren

Enligt en elev i Stockholm hade många i hennes klass fått svaren till proven under måndagskvällen. Några hade sett att man kunde få svaren för 500 kronor.

– Från början visste ingen om det var det riktiga provet man fått svaren till. Sedan när man såg provet så visste man, berättar eleven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fuskproven

Mer i ämnet