• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Textilkonservator Isabella Hag och sängen från 1600-talet. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Fältsäng från slaget vid Poltava tillbaka på Christinehof

Publicerad

Christinehofs slott har fått tillbaks ett historiskt föremål efter ett riktigt långlån. Det handlar om greven Carl Pipers fältsäng från slutet av 1600-talet, som de senaste hundra åren varit på museum i Stockholm.

Under fredagen anlände en lastbil med två omsorgsfullt packade trälådor till slottet utanför Tomelilla. Avsändaren är Nordiska museet i Stockholm, där sängen funnits sedan början av 1900-talet.

Arvegods tillbaka

Innehållet är den fältsäng som användes av greven Carl Piper (1647-1716), som under stormaktstiden var överstemarskalk och var närmaste rådgivare åt Karl XII.

– Det är fantastiskt. Tänk om denna säng kunde tala, säger Mia Gröndahl i kulturföreningen Christinas Wänner.

– Den är praktfull utanpå, men den har en enkel trästomme som kan fällas ihop och tas med till nästa fältslag, säger textilkonservator Isabella Hag, som nu ska återskapa en kopia av det pråliga sidentyget.

Sängen har nu lämnats tillbaks till grevens ättlingar, efter att ha varit deponerad på museet i Stockholm.

Efter 100 år i huvudstaden finns Carl Pipers fältsäng nu på slottet Christinehof. Mia Gröndahl på kulturföreningen på Christinehofs slott. Foto: Per Lärka/SVT

Det är dock inte den nu levande greve Carl Piper (född 1946) som kommer att använda sängen själv.

Visserligen är han ägare av Christinehofs slott, men detta används inte som bostad utan är öppet för en betalande allmänhet.

Ställs ut i augusti

Sängen är gjord av ek med järnbeslag och kan fällas ihop. Till sängen hör också en stor, påkostad sänghimmel med gardiner.

Tygdetaljerna kommer att konserveras, men kulturföreningen Christinehof kommer låta sy upp en trogen kopia som kommer att ställas ut tillsammans med ramen från och med augusti i år.

Hör Mia Gröndahl och textilkonservator Isabella Hag berätta om sängens historia i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.