På lördagen rapporterade SVT Nyheter Skåne att polisen i Malmö startat en särskild utredningsgrupp för att utreda sexualbrott mot unga och barn. Jarl Holmström, biträdade regionpolischef, uppgav att det pågår ett intensivt arbete i sökande efter misstänkta.
Utredningsgruppen består av 15 personer, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i region syd.
– Det är ett antal allvarliga ärenden som handlar om fullbordade våltäkter och annat på unga flickor och även en pojke. Det gäller brott av sexuell karaktär, säger Westford.
Specialistkompetens
Gruppen består bland annat av analytiker, poliser med specialkompetens att prata med unga människor om sexaulbrott, erfarna polisutredare och tekniker. Gruppen skapades efter att polisens gärningsmannaprofilgrupp dragit slutsatser.
– Det finns en särskild gärningsmannaprofilgrupp som kommit fram till att det här kan eskalera. Det handlar om våldtäkter och om försök. Men det finns också sexuella ofredanden i samma grupp och vanliga ofredanden, säger Ewa-Gun Westford.
Polisen har utgått från ett antal anmälningar och dels låtit sin gärningsmannaprofilgrupp se över ärendena, dels gjort en geografisk analys för att kunna ringa in det område där man ska söka efter gärningsmännen.
– Man använder geografisk analys för att få fram en geografisk profil och sammanför det med anmälningarna, säger Ewa-Gun Westford.
Enligt polisen är det svårt att ge ett exakt antal på hur många fall det handlar om.
– Vi håller på och sållar i vilken typ av brott en sådan här gärningsperson kan tänkas knytas till. Det är svårt att ange en specifik siffra, om det är fullbordade våldtäkter eller sexuella ofredanden man tittar på, säger kriminalkommissarie Bo Lundquist som drog igång gruppen, men som nu lämnat över arbetet.
Våldtagna barn
I centrum för gruppens arbete finns två fall. Det ena är från i somras då en 14-årig flicka våldtogs av en okänd man mitt på dagen i en buske vid Husiegårds idrottsplats i Malmö.
Det andra fallet är cirka två och en halv vecka gammalt och gäller en 12-årig flicka som våldtogs av en okänd man i Pildammsparken.
– Just de två är ju våra huvudärenden, säger Bo Lundquist, kriminalkommissarie.
– Det är högst ovanligt att unga flickor på dagtid blir antastade och även våldtagna, säger Stina Karlgrund, chef för Malmöpolisens sektion för brott i nära relationer, till TT.
Förutom uppgifterna från gärningsmannaprofilgruppen samt den geografiska analysen finns tekniska bevis.
– Man har en fullständig dna-profil i två fall. Det är två dna-profiler från två olika gärningsmän, säger Ewa-Gun Westford.
Finns signalementsuppgifter
Från offren har polisen också fått information om gärningsmännen.
– Det finns också målsägaruppgifter där vi har vissa signalementsuppgifter som inte är beredda att gå ut med ännu, säger Ewa-Gun Westford.
Enligt henne är det nu en grannlaga uppgift för expertgruppen att lägga pussel för att lösa fallen.
– När vi inte har fler uppgifter att samla in, då ska vi se om vi kan snäva in geografiskt var man ska börja leta, säger hon.
Än har ingen gripits i något av fallen.
– Vi har ingen namngiven misstänkt, men signalementsuppgifter som pekar åt ett visst håll. Det finns namn och platser, men vi är inte riktigt framme än, säger Ewa-Gun Westford.