Nawal står framför en spegel i en inomhusmiljö. Hon bär en grön jacka och en svart hijab. I bakgrunden syns en dörr och ett golv av matta. Spegeln har en böljande form som reflekterar en del av hennes silhuett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nawal reste till Libanon för ungefär sex månader sedan och gjorde en magballongoperation. Nu har hon smärtor och riskerar att orsaka allvarliga komplikationer. Men på grund av kriget i Libanon kan hon inte resa tillbaka för att ta bort ballongen. Foto: Firas Razak

Gjorde magballongoperation i Libanon – fick problem och riskerar att stå utan hjälp

Uppdaterad
Publicerad

För sex månader sedan reste Nawal i Malmö till Libanon för att genomgå en magballongoperation – en populär metod för viktnedgång som inte kräver kirurgi. Priset för att sätta in ballongen var överkomligt, men nu har det billiga alternativet blivit en hälsomässig och ekonomisk mardröm.

En magballong får bara sitta i magen under en begränsad tid, annars riskerar den att orsaka allvarliga komplikationer. För Nawal kan på grund av kriget i Libanon inte resa tillbaka för att ta bort ballongen.

– Jag har så ont i magen att jag inte kan sova på nätterna längre, säger Nawal.

Olika metoder i olika länder

Magballonger kommer i olika märken och modeller, och metoderna varierar beroende på landet där de sätts in. Därmed kan det leda till kirurgiska ingrepp för att ta bort magballongen i Sverige, vilket ökar både riskerna och kostnaderna.

– Jag tror man ska tänka för sig väldigt noga, det finns en del risker, och det finns risker av dessa ingrepp här också. Jag tror man egentligen är frisk och det handlar mest om utseendet. Man ska tänka sig noga om vad riskerna handlar om innan man ger sig in på det, både i Sverige och utomlands, säger Urban Nylén medicinalråd på Socialstyrelsen.

En varning för utlandsoperationer

Nawals situation är ett exempel på de risker som kan följa med att göra skönhetsingrepp utomlands.

Vad tänker du om ditt eget ansvar här?

– Jag tänkte mest på min vikt. Jag trodde att det skulle gå bra, säger Nawal.

Även om kostnaderna kan vara lägre i Libanon jämfört med i Sverige, kan oförutsedda händelser och risker för hälsan ske. Brist på kompatibilitet mellan utrustning och metoder kan göra det svårt att få hjälp i Sverige om något går fel.

– Utomlands kan riskerna vara lite speciella, man kan få med sig obehagliga bakterier med sig hem som är svårbehandlade. Det är vanligare med antibiotikaresistens på många håll runt om i världen än vad det är i Sverige, säger Urban Nylén, medicinalråd på Socialstyrelsen.

– Man ska försöka ta reda på så mycket som möjligt om hur man jobbar på stället och vilka risker som finns, vad för hjälp man kan få om det inte blir som tänkt. Finns det försäkringsskydd? Och kan man få vård för det som blir fel?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.