Det är bland annat en leverans från Socialstyrelsen till Region Skånes beredskapslager som gör att läget just nu ser ganska ljust ut när det gäller antalet respiratorer. Dessutom har sjukhusens egna förråd gåtts igenom.
– Här på sjukhuset har vi också många äldre maskiner som vi slutade att använda för några år sedan. De har vi plockat fram, servat och gått igenom. Det ser bra ut, så vitt jag kan bedöma, säger Klas Ramnerö, medicintekniker på SUS i Malmö.
Tar fram instruktionsfilmer
Förutom rent praktiska övningar håller regionen även på att ta fram instruktionsfilmer för att hantera maskinerna.
– Just nu utbildas mängder med personal såsom intensivvårdssjuksköterskor och blivande läkare och personal som arbetat här tidigare. De lär sig både de nya och de lite äldre respiratorerna, berättar han.
Fakta
En respirator, eller ventilator, är en medicinsk utrustning för att hjälpa patienter med andningen. Respiratorn används idag vid många olika sjukdomstillstånd där patienten av olika anledningar inte kan andas själv. Grundfunktionen är att respiratorn pressar in luft i lungorna för att sedan passivt släppa ut den när andetaget avslutats. Det finns en rad olika inställningar på moderna respiratorer vilket gör att utrustningens stöd kan individualiseras för att passa bäst till patientens sjukdomstillstånd. (Wikipedia)