– Man får tänka på att maten blir kokt istället för stekt, säger Göran Johansson.
Som ett första experiment lagade han en av sina egna favoriter: ugnspannkaka med tonfisk.
– Den blev ätlig, men inte aptitlig. Att koka rotfrukter är dock en klassiker, gröt också.
Se när Göran tillreder sin ugnspannkaka i mikron i klippet högst upp.
Effektivare tillagning
Göran Johansson räknar med att han sparar ungefär halva energin när han använder mikrovågsugnen och enligt Simon Svendler, energi- och klimatrådgivare på Lunds kommun, kan det vara ett bra alternativ.
– Generellt sett kan man spara el genom att mikron är igång mycket kortare tid än ugnen, säger han.
Han och hans tre kollegor som jobbar med att hjälpa kommuninvånare med bland annat sin elförbrukning har sett en ökning på antalet uppdrag på drygt 320 procent detta år jämfört med förra.
– Det första tipset vi ger är att se över var energin går åt, vilka apparater som drar mycket el.
Görans mikrorecept
Mikropannkaka
Ingredienser:
En hackad vitlök
1 1/2 dl matolja (jag använder rapsolja)
500 gram tonfisk
250 gram sojamjöl (en förpackning)
9 dl grahamsmjöl (eller vetemjöl)
vatten
Blanda till jämn smet.
Smörj en skål som tål mikrovågsugn.
Lägg i smeten.
Mikra cirka 20 minuter på högsta effekt.
Kokt potatis
Lägg potatisen oskalad på en tallrik.
Låt stå i mikron i 4 minuter.
Men vänd den upp och ned efter halva tiden så värmen fördelas jämnt.
Skala efteråt.
Havregrynsgröt
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl vatten
Blanda i en djup tallrik.
Får stå 1 1/2 minut i mikron.