Vissa delar av landet är mer utsatta än andra. I Skåne finns Öresundsbron och flera hamnar som kriminella använder för att ta sig in och ut ur landet.
– Nu har vi gränskontroll på Öresundsbron men det kommer kanske inte att vara så i framtiden. Men det är viktigt att vi vet vilka som rör sig i Sverige för det finns omfattande internationella brottsnätverk här, säger Petra Stenkula, chef för utredningsenheten inom polisen i region Syd.
Hon berättar att polisens kartläggning visar hur nätverken fungerar och vilka länder de kommer ifrån.
– De kommer från Rumänien, Polen, Litauen och andra länder i det forna Östblocket.
Brottsbekämpning en valfråga
Enligt Petra Stenkula har polisen ett bra samarbete med sina kolleger i Polen. I andra länder kan det vara problem med lagstiftning och språksvårigheter som gör att det gränsöverskridande samarbetet inte fungerar lika bra.
När EU-valet närmar sig har väljarna fått ranka vilka frågor som är viktigast för dem och på andra plats, efter klimat och miljö, kommer brott- och terrorbekämpning. Migrationen kommer på tredje plats enligt Novus undersökning som gjordes i april på uppdrag av SVT Nyheter och SR.
”Fortgå i omfattning eller öka”
Petra Stenkula önskar att polisen ska få bättre verktyg i sitt arbete med brottsbekämpning över nationsgränserna. Det handlar om straffskalan för dessa brott, behovet av ny teknik vid elektronisk kommunikation och fungerande gränskontroller.
Noa skriver i rapporten att den organiserade tillgreppsbrottsligheten kommer ”att fortgå på samma nivå de kommande två åren eller öka i omfattning”.
EU:s tio prioriteringar i kampen mot grov och organiserad brottslighet under tiden 2018–2021.
It-brottslighet, narkotikabrott, underlättande av irreguljär invandring, organiserade egendomsbrott, människohandel, punktskattebedrägerier och gemenskapsinterna bedrägerier via skenföretag, skjutvapen, miljöbrott, brottsliga tillgångar och penningtvätt samt dokumentbedrägeri.
Källa: Europeiska rådet.