Sjuksköterskan Sofia Nyman och kollegor är glada för att Universitetssjukhuset i Lund inför gratis mensskydd på onkologen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det har absolut hänt att man fått ta ett av inkontinensskydden i krissituationer, säger sjuksköterskan Sofia Nyman. Hör henne och enhetschefen Tim Olsson i klippet ovan. Foto: Arvid Grange/SVT

Gratis mensskydd till vårdpersonal i Lund: ”Att gå i vita kläder skapar oro”

Uppdaterad
Publicerad

På Lunds universitetssjukhus ska man från och med april införa gratis mensskydd på bland annat onkologiavdelningen. 75 nya dispensrar ska förse över 1000 medarbetare och göra arbetsplatsen mer jämställd.

På avdelningen Onkologen 87 på Lunds universitetssjukhus är 90 procent av personalstyrkan kvinnor, det fick enhetschefen Tim Olsson att tänka till. Efter att ha inspirerats från både bygg- och lärarbranschen har han nu valt att från och med april införa mensskydd även på hans avdelning.

Förutom tillgängligheten när mensen kommer ska gratis mensskydd bidra till ökad trygghet och jämställdhet.

– Idag lägger kvinnor stor del pengar på mensskydd, vilket män inte behöver göra. Kvinnor är otrygga på sin arbetsplats i förhållande till mens, säger Tim Olsson.

Tanken är att mensskydd ska bli lika lättillgängligt på jobbet som tvål, toapapper och andra hygienartiklar, menar han.

Positiva sjuksköterskor

Sjuksköterskan Sofia Nyman ser positivt på detta, och kommer att använda sig av mensskydden.

– Det är ett bra projekt och något som borde finnas på alla arbetsplatser, framförallt på en så kvinnodominerad arbetsplats som sjukhusen, säger hon och fortsätter:

– Att gå i vita kläder varje dag skapar oro när man har mens, att det ska blöda igenom. Att då veta att finns mensskydd på alla toaletter är bra, säger hon.

Hör mer om satsningen i Lund i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.