”Grindslanten”, målad av August Malmström år 1885. Foto: TT

”Grindslanten” hänger på museum – har MFF fått originalet?

Uppdaterad
Publicerad

En avliden supporter testamenterade sina tillgångar till en minnesfond för Malmö FF. I arvet ingår tavlan ”Grindslanten”, målad av August Malmström. Men är det verkligen originalet? Flera är tveksamma och SVT Nyheter Skåne har spårat målningen till ett konstmuseum på Waldersmarsudde.

Gunnar Djupe, som var boende i småländska Nybro, gick bort tidigare i år. I sitt testamente skrev han att han ville att Malmö FF skulle ärva hans hyresfastighet på Uppsalagatan i Malmö, som har ett taxeringsvärde på drygt på 14 miljoner kronor.

Dessutom skrev Djupe att klubben ska få ”en tavla i trä, en handsydd tavla, en tavla kallad ”Grindslanten”, samtliga mina fotbollsböcker och samtliga mina tidningsurklipp”, uppgav Sydsvenskan på måndagen.

Ofta reproducerat

Just arvet av tavlan ”Grindslanten” har skapat diskussion. Knäckfrågan är huruvida målningen som testamenterats verkligen är originalet, målad av August Malmström år 1885.

– Jag har ingen aning om det är originalet. I mina ögon är det ett av svensk konst mest kända verk, men det är förmodligen också ett av de mest reproducerade verken, säger Tomas Björk, professor emeritus i konstvetenskap, som har skrivit en avhandling om tavlan och konstnären.

Flera har redan avfärdat att den testamenterade målningen är originalet. Karl-Gunnar Karlsson, som känt Gunnar Djupe sedan barnsben, säger till SVT Nyheter Skåne att han har sett tavlan hänga hemma hos Gunnar Djupe.

– Ja, säkert tusen gånger har jag sett den. Det är nog en reproduktion. Det är fastigheten som är värd pengar, säger Karl-Gunnar Karlsson.

Även Sydsvenskans fotbollskrönikör, Max Wiman, är tveksam. Han skriver att han ”förutsätter att tavlan 'Grindslanten' som nämns i samband med testamentet inte är originalet av August Malmström”.

Supportrarna diskuterar

Konstdebatten har också tagit fäste i supporterkretsar. På forumet ”Himmelriket” på Svenska fans diskuteras huruvida målningen är äkta, något som skulle innebära en gåva till klubben värd miljoner kronor.

”Jag har eggat upp mig till något slags halvmaniskt tillstånd där jag helt lämnat alla rationella tankar och är fullständigt jäkla övertygad om att det är den riktiga Grindslanten nu”, skriver en supporter.

Andra är tveksamma till att det verkligen är originalmålningen:

”Men detta är så klart garanterat en reproduktion av något slag, eller en helt annan målning med samma namn”, skriver en supporter.

En annan supporter är övertygad om att hen sett originalet på en utställning i förra veckan:

”Just nu är den utställd på Waldemars udde där jag såg den i fredags. Det betyder att åtminstone de visste vem som äger den”, skriver en supporter.

Ställs ut

SVT Nyheter Skåne kan bekräfta att supportern har helt rätt. I dag hänger ”Grindslanten” på museet Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm, där den ingår i utställningen ”Salongsmåleri?!”.

– Ja, den hänger hos oss. Men vi vem inte vem ägaren till målningen är, säger Anna Meister, curator för utställningen på Waldersmarsudde.

Det visar sig att museet lånat ”Grindslanten” via Bukowskis. Auktionshuset har dock bara agerat som mellanhand mellan verkets ägare och museet.

– Det är strikt konfidentiellt vem som är ägaren. Vi förmedlar hundratals låneförfrågningar. Det är en del av vårt uppdrag. Vissa förmedlare vill vara hemliga, säger Cecilia Berggren, specialist på klassisk konst på Bukowskis.

SVT Nyheter Skåne har via mejl varit i kontakt med Niclas Carlnén, vd för Malmö FF. Han kan varken bekräfta eller dementera huruvida det är originalmålningen av August Malmström som tillfallit klubben.

”Jag vet inte i dagsläget värdet av kvarlåtenskapen och väntar på mer fakta. Jag vet därför inte heller mer om tavlan”, skriver Carlnén.

Bytesobjekt

”Grindslanten” målades av August Malmström 1885. Tomas Björk, professor emeritus, berättar att det under 1980-talet gick rykten om att målningen användes som bytesobjekt mellan finansmän.

1991 såldes målningen till företagsledaren Curt Wrigfors för 16 miljoner kronor. Året därpå gick Wrigfors i konkurs och verket auktionerades ut på Bukowskis. ”Grindslanten” såldes senare för två miljoner kronor till en anonym köpare.

– Det har funnits flera olika ägare, men vem som köpte den i slutändan har jag inte kunnat bekräfta, säger Tomas Björk.

Delade åsikter

Han berättar att ”Grindslanten” ofta delar tyckarna i två läger.

– Nästan alla svenskar har ett förhållande till den. Inte alla tycker som jag, utan de hatar den i stället. Det har nästan blivit opportunt att säga att den är dålig, säger Tomas Björk, som ser tavlan som en representant för en populär motivgrupp under 1800-talet.

– Den skildrar lekande barn, vilket var väldigt populärt då men inte lika populärt idag. Jag har länge tyckt att den borde hänga på Nationalmuseum. Malmström var akademiskt skolad och den är skickligt målad, säger Tomas Björk.

”Kontakta Nationalmuseum”

Du som skrivit en avhandling om August Malmström, vad tror du att han hade tyckt om målningen skulle ha tillfallit Malmö FF?

– Jag tror inte att han hade något förhållande till idrotten alls på den tiden. Men världen förändras ju. Som jag förstår det var han en otroligt vänlig person, så jag har svårt att tro att han skulle motsatt sig det på något sätt, säger Tomas Björk och avslutar:

– Det är intressant om den kommer ut. Då tycker jag att Malmö FF borde kontakta Nationalmuseum, antingen för att låna ut den eller sälja den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.