En båt med en grävmaskin arm utför arbete vid en hamn. Vattnet kring båten plaskar när material lyfts från en pråm. I bakgrunden syns byggnader och kranar som indikerar pågående byggprojekt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mängder med stenkross, lera och sand ska fylla botten i södra hamnbassängen i Malmö. Foto: SVT

Så ska grundare vatten rädda djur- och människoliv i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska vattnet i södra hamnbassängen i Malmö bli grundare genom att fyllas ut med 160 000 kubikmeter stenkross, lera och sand. Målet är att öka den biologiska mångfalden men också att rädda fler som trillar i vattnet.

Havsbotten i södra hamnbassängen i Malmö ska nu höjas och samtidigt ska platsen bli säkrare för människor. Området heter Varvsstaden och inom några år kommer här finnas bostäder, kontor, butiker och mycket mer människor. Södra hamnbassängen är i dag som mest elva meter djup med ett medeldjup på sju meter.

– Botten här är en gammal hamnbotten med de rester som finns från hamnen med en massa bråte och järnrör. Det är inget djurliv. Det är inget att vara stolt över, säger Mikael Palmgren på Marint kunskapscenter i Malmö.

Vattendjupet ska bli fyra meter

Nu påbörjas arbetet med att göra hamnbassängen grundare genom att först lägga ett lager bergkross, sen några meter lera och överst sand och stora stenar för växt och djurliv. Vattendjupet ska bli fyra meter.

– Det vi ska göra är att återskapa den gamla botten med ålgräsängar, blåstång, musslor, fisk och på sikt ska man kunna bada och fiska här, säger Mikael Palmgren.

Kan rädda människoliv

Målet är också att området ska bli säkrare när vattnet blir grundare. 

– Med ett vattendjup på fyra meter så är det möjligt för fler att fridyka och rädda någon men med 6-8 meters djup så är det bara räddningstjänsten som klarar av det, säger Jens Larsen på Fastighets- och gatukontoret i Malmö.

Arbetet väntas pågå i ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.