Det ungdomsdrivna företaget Hemkodat arbetar för att stärka ungas förmåga inom programmering. Foto: Sanne Kleiner

Gymnasieelever lär barnen att koda

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i höst kommer alla elever i grundskolan och gymnasiet ha programmering på schemat. Under sommaren har programmeringskurser hållits på flera skånska orter, där gymnasieungdomar lär yngre barn att koda.

Enligt den nya läroplanen så kommer programmering att finnas på skolschemat från och med hösten 2018, som en del av av matematik-, teknik- och samhällskunskapsundervisningen. Under sommaren har fem gymnasieelever hållit i programmeringskurser på flera skånska orter för att inspirera yngre barn till det som snart kommer att finnas på skolschemat.

– Programmering finns i allt i dag, från självkörande bilar till smartphones. Vår värld är baserad på programmering. Det handlar om att vara en del av samhället, kunna förstå hur produkter fungerar och vara en konsument, säger Non Raagaard, som startade kursen.

Non Raagaard startade programmeringskursen tillsammans med fyra vänner. Foto: Sanne Kleiner

Förbereder barnen

Idén till kursen fick han i våras och drog då ihop fyra gymnasiekompisar. Han ser det som ett sätt att förbereda barn för den digitala värld vi lever i.

– Det är viktigt att lära sig för att vara en del av utvecklingen så att man kan få jobb i framtiden. För fler jobb kommer att kräva att man har en kunskap om programmering, säger Non Raagaard.

Totalt har över 150 barn deltagit i kursen, som hållits i bland annat i Lund, Svalöv, Lomma och Kristianstad. Under tio kurstillfällen har barnen bland annat fått lära sig att göra egna spel. I programmet Scratch lär de sig grunderna med hjälp av färgglada bilder i stället för obegripliga koder.

– Jag tycker att programmering är roligt och jag gillar att lära mig att göra spel, Yusef Al-Galby, 8 år, som är en av deltagarna på kursen.

– Jag sitter just nu och gör en bana till en drake. Det roliga är att om man gör fel kan man ta bort det och göra nytt, säger Edvin Edvardsson, 7 år.

I programmet Scratch lär sig barnen grunderna i programmering. Foto: Sanne Kleiner

Hoppas på fler

Nu hoppas Noon Raagaard att fler barn ska bli inspirerade.

– Barn är dem som vi vill fånga, för de är framtiden. Så om vi hjälper dem med att få intresset så hoppas jag sen att många fler kommer att vilja programmera i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.