Patric Åberg (M) är inne på sitt nionde år som kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge. Nyligen även vald till ordförande för Kommunförbundet Skåne. Och han har lärt sig att politiken ibland har ett pris .
– Dels glåpord och blickar eller hatinlägg på sociala medier eller rentav människor som kommit hem till en och försökt gå in och argumentera. Det är obehagligt när det kommer så nära och drabbar ens familj, säger han.
Hot eller trakasserier
SVT Nyheter Skånes enkät med ledande kommunpolitiker visar att 17 av 33 kommunstyrelseordföranden i Skåne har utsatts för hot eller trakasserier. De flesta uppger att det skett de senaste två åren. Några att det sker ständigt eller återkommande.
Nio uppger att de har bedrivit självcensur.
– Då går man kanske inte in i en debatt för man vet att näthatet kommer att öka eller man skriver inte något på sociala medier för man vet att det kommer att leda till en massa hat, säger Patric Åberg.
Hot under valrörelsen
Hot trakasserier och våld ökar bland alla förtroendvalda. Det visar Politikernas trygghetsundersökning 2017. Var fjärde förtroendevald hade drabbats i deras undersökning. Carina Dilton (S) är fritidspolitiker och ledamot i kommunstyrelsen i Staffanstorp och utsattes för hot och trakasserier under valrörelsen.
-Jag tycker det är tråkigt för många av oss jobbar med det här på vår fritid och gör det för att vi vill vara med och påverka. Det har ökat och det är mer legitimt att gå på en politiker idag och vara otrevlig än vad det var när jag började på 1990-talet, säger hon.
Svårt att få folk att bli förtroendevalda
Bo Silverbern (M) är kommunfullmäktiges ordförande i Kristianstad. Han har fått anonyma hot till sin hemtelefon.
– Om det här sprider sig så kommer vi inte få folk att ställa upp som förtroendevalda. Och vi behöver empatiska människor, vi kan riskera att få förtroendevalda som är som teflonpannor, att allt bara rinner av dem. Det vore förödande.
Ingen av de 33 kommunstyrelseordföranden som deltog i enkäten säger att de ändrat sina beslut på grund av hot och trakasserier. Men Bo Silverbern ser risker med att man kanske tystnar i debatten.
– Att man kanske inte vågar skriva debattartikeln, insändaren eller stå upp för ett beslut som ibland, under en kort period kan upplevas obehagligt. I värsta fall lämnar man sina uppdrag.