Vad är en tyst plats? Och hur tar kommunerna vara på dem? Det är några av frågorna som Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, i samarbete med ljudmiljöcentrum vid Lunds universitet, ska ta reda på.
– Vi har gjort utskick till alla Sveriges kommuner för att se vad de tar för initiativ till att forma och bevara lugna områden, berättar Gunnar Cerwén som är landskapsarkitekt och doktorerar i ljudfrågor.
– Bakgrunden är faktiskt ett direktiv från EU om att kommuner ska arbeta för att kartlägga och bevara tysta områden, berättar han.
Än är det för tidigt att dra några slutsatser, men Gunnar kan ändå bjuda på några exempel.
– I Malmö jobbar man till exempel med att kartlägga innerstaden och strandängarna i Klagshamn har definierats som tyst miljö.
Livskvalité
Platser med lugn och ro är en viktigt i en hälsoaspekt och ger livskvalité, menar Gunnar Cerwén.
– Att komma ut på en relativt tyst plats är hälsosamt, säger han. I vår stressiga vardag kan det både vara förebyggande och återhämtande. Det är en livskvalité att ha tillgång till tysta miljöer.
Hör naturen
Det finns en rad olika definitioner på vad som är en tyst miljö. I den här studien kan det handla om gränsnivåer mellan 25 och 50 dBA.
– För många är en tyst miljö när man kan höra porlandet av vatten och fågelkvitter, menar Gunnar. En definition kan alltså vara att man hör naturen helt enkelt.
Några favoriter som står på Gunnars egna lista är Körsbärsdalen utanför Veberöd och Alnarp där han själv arbetar.
– Men egentligen gillar jag både naturljud och urbana ljud. Det är variationen som är bäst, tycker han.