• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Han försökte larma om fusket

Uppdaterad
Publicerad

Anders Gustafsson försökte slå larm till cheferna om systematiskt fuskande med statistik statistik. Men i stället för tack möttes han av påhopp och falska anklagelser.

Anders Gustafsson hade varit anställd på Arbetsförmedlingen i Arlöv i ett par månader när han kände att något var fel. Han upptäckte att varje månad kodades arbetslösa om till att ha fått arbeten, allt för att snygga till statistiken. Anders tog beslutet att säga ifrån till kontorets chef.

– Mitt förhållande till chefen ändrades väldigt mycket då, säger Anders Gustafsson, före detta anställd. Jag fick felaktiga påhopp, falska anklagelser och jag kände att jag behöver inte detta. Så jag sa upp mig.

Sydnytt granskar Arbetsförmedlingen

För Anders blev valet lätt. Han sa upp sig från Arbetsförmedlingen och jobbar idag som egen företagare. Men tankarna på kollegorna som var kvar släppte inte. I somras bestämde han sig för att besöka kontoret i Arlöv för att höra om det fortfarande förekom dålig arbetsmiljö och fusk.

Kontaktade chefer

– Då fick jag hemsk information, säger Anders Gustafsson. Då förstod jag hur illa det låg till och då fick jag också veta att ytterligare tre anställda hade gått i väggen med utmattning och depression. Då sade jag till mig själv. Nej, det här tar jag inte.

Anders tar kontakt med biträdande verksamhetsområdeschef för Arbetsförmedlingen i region Syd för att få ett slut på oegentligheterna.

– Jag lade fram alltihop när det gäller arbetsmiljön och oegentligheter som har försigått i många år, berättar Anders Gustafsson. Hon sade att vi kommer att gå igång med detta och göra något åt det.

Anders Gustafsson och biträdande verksamhetsområdeschef för Arbetsförmedlingen i region Syd bestämde att de skulle höras av efter tre veckor. Han tog då kontakt igen.

– Jag ringde efter tre veckor och fick inte något bevis på att något hade gjorts överhuvudtaget, säger Anders Gustafsson.

Skrev till generaldirektören

I oktober kontaktar han istället Arbetsförmedlingens högsta ledning, tillförordnad generaldirektör Clas Olsson i Stockholm. Anders skriver bland annat att ”kontoren haft stora problem med bristande arbetsmiljö”. Han skriver också att ”arbetssökande kodats om för att statistiken ska se bättre ut”. Anders får inget svar från Generaldirektören.

Däremot svarar produktionsdirektör Karin Leth. Hon rekommenderar de anställda att höra av sig till henne. Hon vill inte ha något möte med Anders Gustafsson. ”Vi diskuterar arbetsmiljö med medarbetare, fackliga parter och skyddsombud. Jag kommer således inte att kontakta dig i denna fråga.”

– Mellan raderna säger hon att hon inte lyssnar inte på mig för jag är inte längre anställd där, säger Anders Gustafsson.

– Vad tänker du om det?

– Jag tycker det är lite besynnerligt för att vill man ha reda på sanningen, vill man vet hur det står till i en verksamhet så är man nog rätt intresserad av att lyssna på folk som även om de inte är anställda nu, var anställda när det här hände, säger Anders Gustafsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sydnytt granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet