Sara Edin med sonen Adrian Edin som förlorade sin assistans efter en lång sjukhusvistelse. Foto: SVT

Handikappade Adrian bröt nacken efter operation – då drogs assistansen in

Publicerad

Svårt handikappade Adrian bröt nacken efter en ryggoperation. Sjukhusvistelsen blev längre än tänkt och då sa Försäkringskassan upp assistansen. Nu tvingas mamman skriva ut sonen en gång i månaden.

16-årige Adrian Edin har en svår CP-skada och hans vårdtyngd har ökat väsentligt efter skadan som han fick eftersom han är så spastisk. Han har legat på sjukhus sen i september 2019.

-  Efter att han har brutit nacken ringer Försäkringskassan och säger att nu har det gått fyra veckor så nu får ni inte använda assistansen.

– Jag bröt ihop, säger hans mamma Sara Edin.

Fyra veckor max

Försäkringskassan vill inte uttala sig i det enskilda ärendet trots att SVT fått en fullmakt. Istället skriver de att ”huvudregeln är att assistansersättning inte kan utgå vid sjukhusvistelse.” I undantagsfall kan man få fyra veckor men sedan ska sjukvården har lärt känna personen.

”Dom finns från Kammarätten och där anses bedömningen rimlig”,  skriver de.

– Det är klart att man måste ha regler men om det inte fungerar när jag till och med har läkarintyg som menar att assistansen behövs, säger Sara Edin.

Flyttat 13 gånger

Adrian har flyttat 13 gånger mellan fem olika avdelningar säger hans mamma.

– Även om man har varit en längre tid på en avdelning så är det ibland ny personal, säger hon.

– Vi gör en individuell bedömning och man har alltid möjligheten att begära en omprövning på vårt beslut, säger Birgitta Lindgren, områdeschef på Försäkringskassan.

Tvingas skrivas ut i 48 timmar

För att få behålla assistenterna har mamman fått rådet att skriva ut Adrian i 48 timmar var fjärde vecka.

– Det är andra utskrivningen nu som vi gör. Vi drog ut på tiden första gången och där har vi inte fått någon ersättning för assistans så då har jag fått ta ett lån, säger Sara Edin.

Sjukvården har gjort en orosanmälan enligt socialtjänstlagen.

– Det är ju för att de ser vilken belastning det är att ta de här besluten när Adrian inte är färdigbehandlad, säger Sara Edin.

Om Adrian blir av med assistenterna på sjukhuset är Sara Edin orolig för vad det ska innebära att få nya assistenter när han kommer hem. De ska då läras upp. Den oron delas av sjukvården även om de inte kommenterar det enskilda ärendet.

– Barnet kanske är färdigbehandlat men riskerar att få ligga längre på sjukhus än vad det hade behövt göra för att man inte kan komma hem om det inte finns en ny assistent som är utbildad, det är negativt för barnet, säger Helena Elding Larsson, verksamhetschef för barnmedicin SUS.

Så det blir nån sorts moment 22 här?

– Ja lite så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.