• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hanne Pålsson fick idén till armbandet när hon jobbade inom hemtjänsten i Skanör. Foto: Bernard Mikulic

Hannes armband ska rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Hanne Pålsson är en ung industridesigner som hoppas rädda liv med sin uppfinning. Hon menar att dagens trygghetslarm för äldre är osäkra och nu tar hon fram ett nytt armband som hon hoppas ska rädda liv.

– Jag jobbade många år inom hemtjänsten under somrarna. Då såg jag att de trygghetslarmen som finns idag, det har hänt flera gånger att de tryckt och så kommer det ingen. Det här är deras enda möjlighet att nå någon om det sker en olycka och den här osäkerheten om signalen verkligen kommit fram eller om det är nån som svarar på andra sidan- det måste vara panikartat.

Extrajobbet i hemtjänsten i Skanör gav Hanne Pålsson idén att med ny teknik ge äldre möjligheten att larma på ett bättre, säkrare sätt. Och hennes armband ska fungera överallt. Inte bara i hemmet.

– När det sker en olycka eller man känner sig orolig eller hjärtattack eller liknande så aktiverar man genom att greppa armbandet och då lyser den upp rött och då ringer den upp sju olika nummer samtidigt. Och när någon svarar på andra sidan så lyser det grönt. Då vet jag att någon har lyft luren och hör mig.

Personen ska kunna spåras

Och samtidigt skickar armbandet ut en GPS-position till alla lagrade nummer så de kan se var personen är, I armbandet ska det också finnas en mikrofon och högtalare för att kunna kommunicera direkt.

– När man aktiverar den så vibrerar den och den lyser upp.

Armbandet ska ha GPS, mikrofon och högtalare. Foto: Bernard Mikulic

Hanne började utveckla armbandet under sin utbildning på industridesignprogrammet vid Lunds universitet.

Nu fortsätter utvecklingen för att få armbandet ännu mindre och bättre. Hanne hoppas att kunder inom två år ska kunna köpa produkten för under 1000 kronor. Och hon ser även andra användningsområden:

– Jag vill inte bara rikta mig till äldre. Det är en väldigt stor grupp i samhället som inte får nån hjälp alls men som känner sig hotade dagligen så det kan vara ett kvinnobeskydd eller vittnesskydd som är ett lite mer diskret grepp att utföra  än att ta upp sin mobiltelefon och touchscreen och lås och hela vägen. Så där är också en marknad.

”Vill inte ha sjukhus-looken”

Som industridesigner så vill hon också att det ska vara snyggt. Inte en liten låda med en knapp.

– Man vill inte se ut som att man kommer med en hjälpmedelsprodukt eller sjukhus-looken som är den stora röda knappen eller en stor box som sticker ut fem centimeter. Alla andra undrar vad det är? Man vill ju inte det. Man vill ju fortfarande leva ett normalt och gott liv och det var också ett mål: Att göra den så enkel som möjligt att fler vill använda den så ofta som möjligt, avslutar Hanne Pålsson.

Hanne Pålsson tycker att det är viktigt att armbandet är snyggt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.