Oljehamnen är det område som ligger längst bort från de bebodda delarna i Malmö. Här förvaras bland annat ämnet bitumen i jättelika cisterner. Tidvis kan det läcka ut lukter och det var dessa som miljöförvaltningen fick upp spåret på.
– Under 2021 har vi hitintills fått in 1 300 klagomål på olika lukter. Många, dock inte alla, är kopplade till Peabs cisterner. Det finns ju många dofter och lukter i en stad, säger Susanna Gustafsson miljöförvaltningen.
Peab åtgärdade snabbt lukten från deras sex cisterner. Men i området finns många andra tänkbara luktkällor.
– Vi tillsatte en så kallad inhibitor. Ett medel som binder dofterna från den uppvärmda bitumen. Jag tror även att det tyvärr finns en stor risk att lukterna över Malmö kvarstår, men då kommer de i alla fall inte från våra bitumen-cisterner, säger Mikael Arnestrand, ansvarig för bitumen på Peab asfalt.
Miljöförvaltningen är också inne på samma linje, att gåtan med lukterna ännu inte är helt löst.
– Vi har insett att det finns fler källor till lukter som inte är så angenäma. Vi har hittat andra företag som hanterar tjärliknande ämnen och som har en liknande doft. Utredning pågår för att möjligtvis ringa in dessa, säger Susanna Gustafsson på Malmö miljöförvaltning.
Fakta om bitumen
Bitumen är ett bindemedel som framställs av petroleum och som kan blandas med asfalt till våra vägar. Det kan även användas på takpapp och i isoleringsmaterial.