Följ med till ”Akademin” – handbollshuset i Ystad som fostrar landslagsspelare

Uppdaterad
Publicerad

Ystad har länge varit känt för att fostra världsspelare i handboll på löpande band. Sedan några år tillbaka har en satsning gjorts för att även ta in talangfulla spelare utifrån. Och bo får de göra i det så kallade handbollshuset.

Genom åren har Ystad fostrat flera storspelare i handboll. Sedan 2012 har staden fått ett tillskott i talangfabriken, en trevåningsvilla mitt i centrala Ystad som fostrat spelare som Lukas Sandell från Eslöv, Andreas Björkman Myhr från Stockholm och Hampus Karlsson från Löddeköpinge.

Privatperson ligger bakom huset

Huset köptes 2013 av Ingemar Svensson, en privat sponsor som vill hjälpa stadens två handbollsföreningar att växa. Tack vare huset har klubbarna kunnat locka till sig lovande talanger även från utanför Ystad.

– Det har betytt jättemycket att vi har huset att tillgå, säger Marcus Lindgren, sportchef i Ystads IF.

Upplägget går ut på att unga killar flyttar till Ystad för att gå handbollsinrikting på gymnasiet, spela sin handboll i en av stadens två föreningar och bo tillsammans i en treplansvilla i centrala Ystad.

Motkravet är att det ska vara städat och i ordning varje dag när fastighetsskötare eller husägare kommer och tittar till huset.

– De är väldigt hårda med städningen, vi har folk här nästan varje dag som kollar så att vi sköter oss, men det är bra, då blir det ordning och reda, säger Oliver Icosti Pålsson, en av killarna som bor i huset.

Var med och tog SM-guld

Den senaste talangen att komma ur handbollshuset är tjugoettårige Hampus Karlsson. När han skulle flytta från Löddeköpinge och börja gymnasiet föll valet på Ystad, till stor del tack vare upplägget med huset.

För ett år sen tog han studenten och flyttade ut från huset och i våras spelade han en av huvudrollerna när Ystads IF vann sitt första SM-guld på 30 år.

I klippet ovan kan du följa in i handbollshuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.