• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bevattningsvåtmark vid Björnstorp, Genarp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nyanlagda våtmarken vid Björnstorp ska rädda odlingen av potatis och spannmål undan försommartorkan. Se mer i videoklippet. Foto: Hans Larsson

Här är nya våtmarken i Genarp som ska rädda skörden från försommartorkan

Uppdaterad
Publicerad

Som en oas i försommartorkan brer den ut sig, den nya bevattningsvåtmarken utanför Genarp.

– Alla vill ha vatten. Det är framtiden för att kunna överleva, säger Martin Jönsson, VD för Björnstorps-Svenstorps gods.

Den fem hektar stora vattenspegeln vid Björnstorp är anlagd i samarbete mellan godset och Höje å vattenråd, som skjutit till 30 procent av anläggningskostnaderna.

– Vi ser det som en investering och framtidsförsäkring, för att kunna fortsätta producera spannmål och potatis helt enkelt, säger Martin Jönsson.

Han sveper med armen ut över slätten som är blek och dammig i torkan.

Torkan har blivit värre

– Förr i tiden fick vi betydligt jämnare somrar. Försommartorkan har blivit allt starkare och allt mer långvarig. Det är en väldigt tydlig förändring. Då är det gött att ha lite vatten i reserv, konstaterar han.

För vattenrådet handlar satsningen om miljövinster och ökad biologisk mångfald. Vid häftiga regn kan våtmarken fungera som vattenbuffert och förhindra översvämningar.

– Skåne behöver fler våtmarker, säger vattenrådssamordnare Isak Nyborg vid Höje å vattenråd.

Se flygbilderna av den nya våtmarken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.