På Gränsbo gård odlas och packas egen och andras potatis. Knölarna lagras i gigantiska lagerlokaler fram till nästa sommar då nya potatisar ska plockas ur jorden.
För att potatisen inte ska gro, måste temperaturen ner till max fyra grader. För detta krävs en kylanläggning som står på dygnet runt. Men nu kan kylanläggningen komma att stängas av korta perioder under dygnet då elförbrukningen i samhället är som allra störst.
– Så länge man inte öppnar dörrarna och släpper ut kylan klarar potatisen sig om man stänger av kylanläggningen i upp till en timme per dygn, säger lantbrukaren Elna Gränsbo.
En av sex lantbruk i studie
Gränsbo Potatis är ett av sex lantbruk som deltar i en förstudie för att se hur elintensiva lantbruksverksamheter ska kunna bidra till att jämna ut elförbrukningen under dygnet.
Tanken är att Svenska Kraftnät ska kunna gå in och stänga av elen i kylanläggningen hos potatisodlaren om el behövs frigöras till energikrävande industrier eller skolor. Det kallas för flexmarknad och handlar om att fördela elanvändningen jämnare över dygnet.
- Svenska kraftnät kan gå in och styra delar av elanvändningen i några sekunder eller minuter. Finns det ett större värme- eller kylsystem på gården har detta oftast ingen betydelse för verksamheten eftersom innetemperaturen knappt hinner påverkas, säger Peter Odhner, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne som är med och driver projektet.
Får betalt för att stänga av
Hela anläggningen med produktionslokaler och kylanläggning på Gränsbo gård förbrukar cirka en miljon kilowattimmar per år. Och det höga elpriset syns på elräkningarna.
– Jag jämförde mars 2021 med mars 2022 och då hade priset stigit med 300 procent, trots att vi inte hade lika hög förbrukning, berättar Elna Gränsbo.
Verksamheten kommer dock att få betalt när strömmen stängs av.
– Vi får betalt för hur många kilowattimmar vi avvarar under året, säger Elna Gränsbo.
I klippet ovan kan du höra Elna Gränsbo berätta hur gården kan bidra med el
Förstudie om flexibel elmarknad
Totalt har sex elintensiva lantbruk i Skåne deltagit i förstudien.
Målet är att analysera den tekniska och ekonomiska potentialen för lantbrukssektorn i Skåne att bidra som flexibilitetsresurs och stötta elnätet.
Projektet drivs av Länsstyrelsen Skåne, RISE, HIR Skåne, Skånes kommuner och konsultfirman Seniorit. Projektet finansieras av Energimyndigheten.
Källa: Länsstyrelsen Skåne