Just nu är badhuset en stor grop i marken. År 2022 ska det stå klart med flera bassänger och relaxavdelning. Foto: SVT

Här byggs Kristianstads nya badhus – för en halv miljard kronor

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen togs första spadtaget för ett av Kristianstad kommuns dyraste projekt någonsin. En halv miljard kronor kostar den nya badanläggningen som ska stå klar till sommaren 2022.

Skåne har gått igenom en badhusboom de senaste åren med nya simhallar i bland annat Hyllie, Ängelholm och Sjöbo. Nu är det Kristianstads tur att bygga nytt intill högskolan.

Det nuvarande badhuset, Tivolibadet, byggdes redan på 1950-talet och har blivit utslitet. Därför har politikerna tagit beslutet att investera i en helt ny anläggning, cirka en kilometer utanför centrum.

– Det att skönt att komma så här långt. Att bygga ett badhus är något av det mest komplicerade man kan göra i en kommun. Det är till både för skolorna som kommer hit och simmar, för föreningar och för allmänheten, säger Pierre Månsson (L), kommunalråd i Kristianstad.

En relaxavdelning med bland annat bastu och varmvattenbad ska i badhuset. Foto: WE-GROUP/Kristianstads kommun

Ett tiotal bassänger

Cirka 14 000 kvadratmeter stort kommer badhuset att bli och ska bland annat rymma träningsbassänger, relaxavdelning och varmbassänger. Det handlar om en investering på totalt 510 miljoner kronor.

Under de senaste åren har det varit en diskussion bland Kristianstads politiker om vad simhallen ska innehålla och var i staden den ska byggas. Det är en fråga som även engagerar kommunens invånare.

– Fördelen är att det blir större plats och mer kvalitet, det kan locka fler att bada, säger Torbjörn Uhlin, Kristianstadsbo.

Förskolebarnen hjälpte till

Det nya badhuset kommer att få namnet ”Kristianstads badrike”, med en glimt åt kommunens mest kända besöksplats Vattenriket. Barn från simförskolan Sally var med under första spadtaget där de hjälpte till att gjuta cement.

Se mer om badhuset i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.