Emil Andersson, chef utredningsjour hos Polisen i Malmö står i en korridor. Bredvid en dörr där det står ”ARRESTEN”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är ingen bra miljö för barn att vistas i en vuxen arrest, säger Emil Andersson, chef för Malmöpolisens utredningsjour. Hör varför i klippet. Foto: Firas Razak/SVT

Polisen bygger Sveriges första ”barn-arrest” i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Efter att barnkonventionen blev svensk lag 2020 ska inte barn som grips av polisen placeras på arresten tillsammans med vuxna brottsmisstänkta. Särskilda avdelningar för barn måste därför byggas och Malmö är först i landet.

Polisen i Malmö ska samverka med Barnombudsmannen, Bris och socialtjänsten under arbetet med att ta fram rummen. Tanken är att lokalerna ska ge ett mjukare intryck och inte vara för isolerande med fler gemensamma utrymmen för sociala aktiviter. Avdelningen planeras vara färdig 2024 och ska ha plats för sex intagna, något som Dagens Nyheter var först med att berätta.

– De ska omhändertas på ett bättre sätt, med en miljö där vi kan bryta ett dåligt beteendemönster och hjälpa dem att hamna på rätt sida igen, säger Emil Andersson som är chef för Malmöpolisens utredningsjour.

Mer kompetent personal

Barnanpassningen medför även förändringar bland bemanningen. Personal ska ha specialkompetens och erfarenhet av att jobba med barn.

– Många ungdomar har upplevt att det är en skrämmande miljö i en arrest och att mottagandet inte är bra. Därför är det viktigt att arrestvakterna har rätt kompetens, säger Emil Andersson.

Se klippet för att höra mer om hur barnavdelningen på arresten ska se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.