Omkring 860 förskolebarn i femårsåldern fick under förra veckan en rundvandring i räddningstjänstens och polisens arbete. Studiebesöket, som är ett samarbete mellan förskoleförvaltningen och räddningstjänsten, ska göra att barn får en relation till de som jobbar inom samhällsviktiga funktioner.
– För många är det första gången man möter en polis, berättar Annika Flärd, sektionschef på förskoleförvaltningen i Malmö.
Många rädda
Vissa barn har kanske fått höra ”annars kommer de och tar dig”, berättar Annika Flärd, som menar att barnen här snarare får möjligheten att skapa trygghet med polis och brandkår.
– Det handlar om att skapa företroende, speciellt för polisen, som många barn tyvärr är rädda för, säger Jenny Mölgaard, operativ brandman.
I det långa loppet handlar det även om att förebygga att man vänder sig mot blåljusverksamhet eller förstör med exempelvis stenkastning, menar Annika Flärd.
– När man hamnar i ett sammanhang där man plockar en sten, kanske man tänker ett steg längre.
”Blir förebilder”
Barnen fick bland annat testa på att spruta med vattenslangen, klättra in i brandbilen och se vad som finns i en polisbil. Men det fanns också stunder för barnen att dela med sig av sina egna tankar och erfarenheter.
Och i slutet av dagen var det många händer som sträcktes upp när räddningstjänsten undrade hur många som vill bli brandman eller polis i framtiden.
I videon får vi följa med RF Bergs förskolegrupp på deras besök på Hyllie Brandstation.