Ellen, 4, har siktet rätt inställt – förskolebarn testar brandmanslivet i Malmö

Publicerad

Ett gäng pirriga och nyfikna barn är på besök på Hyllie brandstation – för att under en intensiv timme lära sig hur det är att vara brandman och polis. Tanken är att i tidig ålder inge förtroende hos Malmös barn – och utbilda om brandvett- och etikett.

Omkring 860 förskolebarn i femårsåldern fick under förra veckan en rundvandring i räddningstjänstens och polisens arbete. Studiebesöket, som är ett samarbete mellan förskoleförvaltningen och räddningstjänsten, ska göra att barn får en relation till de som jobbar inom samhällsviktiga funktioner.

– För många är det första gången man möter en polis, berättar Annika Flärd, sektionschef på förskoleförvaltningen i Malmö.

Många rädda

Vissa barn har kanske fått höra ”annars kommer de och tar dig”, berättar Annika Flärd, som menar att barnen här snarare får möjligheten att skapa trygghet med polis och brandkår.

– Det handlar om att skapa företroende, speciellt för polisen, som många barn tyvärr är rädda för, säger Jenny Mölgaard, operativ brandman.

I det långa loppet handlar det även om att förebygga att man vänder sig mot blåljusverksamhet eller förstör med exempelvis stenkastning, menar Annika Flärd.

– När man hamnar i ett sammanhang där man plockar en sten, kanske man tänker ett steg längre.

”Blir förebilder”

Barnen fick bland annat testa på att spruta med vattenslangen, klättra in i brandbilen och se vad som finns i en polisbil. Men det fanns också stunder för barnen att dela med sig av sina egna tankar och erfarenheter.

Och i slutet av dagen var det många händer som sträcktes upp när räddningstjänsten undrade hur många som vill bli brandman eller polis i framtiden.

I videon får vi följa med RF Bergs förskolegrupp på deras besök på Hyllie Brandstation.

Tomas Aggebrandt är en av poliserna som delar med sig av sitt arbete. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.