Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katja Hedin är en av tre gymnasieungdomar som fått vara med på Jessica Abbotts forskningsprojekt om bananflugor. Foto: Otto Johansson/SVT

Här får gymnasieleverna forska med tv-profilen Jessica Abbott

Publicerad

Katja Hedin och Tommy Kayal har nyss gått ut tvåan i gymnasiet och istället för sommarlov har de båda under två veckor fått chansen att träda in i forskarrollen tillsammans med Fråga Lund-profilen Jessica Abbott.

Det är den ideella föreningen Forskningsnätet som varje år delar ut flera stipendier som ger gymnasielever möjligheten att få komma i kontakt med riktig forskning under några veckor.

Katja och Tommy är två som fått haka på evolutionsbiologen Jessica Abbott i laboratoriet i Lund när hon undersöker bananflugor.

Kontakt med forskning

Målet med stipendieprogrammet är att ge gymnasieeleverna en kontakt med forskningsyrket. Jessica Abbott har tagit emot elever i åtta år.

– Det vanligaste de brukar säga är att doktoranderna och forskarna är helt vanliga människor, säger Jessica Abbott och skrattar.

Experimenten med bananflugorna är en del av ett pågående forskningsprojekt där gymnasieelevernas forskning kommer att bidra.

I klippet får du se när eleverna undersöker flugorna och höra vad Katja Hedin tyckt varit roligast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.