Jordbruksverket uppskattar att det finns omkring en och en halv miljon katter i Sverige. Vid årsskiftet träder en ny lag i kraft som gör det obligatoriskt att registrera sina katter – och ID-märka dom. Om en katt kommer bort eller skadar sig – kan man snabbt se vem den tillhör.
– Vi kan snabbt se vart katten hör hemma, och då kommer katten till rätta, säger Tomas Nanasi, chef på Djursjukhuset i Malmö.
100 000 hemlösa katter
Syftet är att höja kattens status och tydliggöra ägaransvaret.
– Med tanke på att vi har omkring 100 000 hemlösa katter i Sverige vill vi att kattägarna tar sin ansvar, säger Anders Elfström, avdelningschef på jordbruksverket.
”Jättebra”
På Djursjukhuset Malmö råder full aktivitet när fler behöver märka katten. ID-märkningen med chip tar bara några minuter med ett enkelt stick i nacken. Och personalen har märkt av ökningen:
– Betydligt oftare än tidigare. I och med den nya regeln. Det är jättebra att det kommer ut till djurägarna, säger veterinären Petra Egyed.
I klippet får du följa med till Djursjukhuset och se katten Tiger ID-märkas.
Märk och registrera din katt
Från och med 2023 ska din katt vara id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket. Det gäller såväl innekatter som utekatter. Lagen börjar gälla vid årsskiftet och först då blir det möjligt att registrera din katt hos jordbruksverket.
Som kattägare ska du låta märka katten med antingen chip eller tatuering så att den kan identifieras och registreras. Du kan även behöva uppdatera en befintlig id-märkning om en tatuering suddats ut eller om chippet blivit oläsligt.
Källa: Jordbruksverket