Foto: SVT

Här har de falska poliserna slagit till

Uppdaterad
Publicerad

Det är minst 70 äldre personer som har råkat ut för de falska poliserna mellan jul och Trettonhelgen i Skåne, Blekinge och södra Småland.

Det har anmälts tio fullbordade och 60 försök till så kallade åldringsbrott, där personer ringer upp brottsoffren och säger att de är från polisen.

– Det drabbar äldre människor som blir av med både ägodelar och besparingar men de blir också berövade sin trygghet och blir därför särskilt drabbade, säger biträdande regionpolischef Jarl Holmström.

Luras lämnat ut pinkod

Bedragarna säger att man i samband med en utredning behöver tillgång till de äldres bankkort (med pinkod) och värdesaker. En stund senare kommer en eller två personer för att hämta sakerna som man då vill att den äldre ska ha samlat ihop.

Så här många anmälningar har polisen fått in under tiden 21 december till 6 januari:

• Nordvästra Skåne: 19 (1 fullbordat)

• Malmö: 28 (6 fullbordade)

• Blekinge och nordöstra Skåne: 12

• Södra Skåne: 10 (2 fullbordade)

• Kalmar och Kronoberg: 1 (1 fullbordat)

– Att någon utger sig för att vara polis är mycket allvarligt. Vi ska stå för trygghet och det är viktigt att man kan lita på sin polis, säger Jarl Holmström.

Bedragarna har i huvudsak riktat in sig på kvinnor som är mellan 80-103 år och de flesta brotten har skett kvällstid. Gärningsmännen har i de senaste ärendena haft på sig en gul jacka med texten polis på och även uppvisat en falsk polislegitimation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.