Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet får du höra flera röster – bland annat verksamhetschefens – om den stängda psykiatriakuten. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Psykakuten i Kristianstad håller stängt på kvällar och nätter: ”Oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

I somras stängde psykakuten i Kristianstad ned på kvällar och nätter – som en nödåtgärd då det inte fanns tillräckligt med personal. Men sedan dess har beslutet förlängts – gång på gång.

– Det är väldigt oroligt, säger Carolina Olsson, lokalrepresentant från patientföreningen Shedo.

”Förstår inte att de inte själva hamnat i en madrasserad cell” – i videoklippet ovan får du höra bland andra Mathilda Holm om öppettiderna och läget inom psykiatrin.

Det senaste beslutet är att mottagningen kommer att ha begränsade öppettider tills mitten av mars.

Psykiatrin i Kristianstad

Timmarna som psykiatriambulansen i Kristianstad är i gång har lagts om för att täcka upp några av nattens timmar – men inte alla.

Den som behöver uppsöka en akutpsykiatrisk mottagning kvälls- eller nattetid hänvisas till andra psykakuter i Skåne – närmast är den i Lund.

– Det här är en kris, säger Mathilda Holm från OCD-föreningen i östra Skåne och Blekinge.

Verksamhetschefen: ”Höj lönerna”

Enligt verksamhetschefen Peter Södergren behöver sjuksköterskornas och skötarnas löner höjas för att de inte ska lockas till jobb på till exempel Kriminalvården istället. Han hoppas även kunna öppna upp en stängd vårdavdelning igen i vår, genom att specialisera vårdplatser för olika tillstånd och låta personalen i fråga inrikta sig mer på dessa. På så vis skulle tjänsterna kunna bli mer attraktiva, tror Peter Södergren.

Per Einarsson (KD), ordförande i Region Skånes psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnd, säger så här om att höja löner:

– Det handlar om väldigt mycket mer än lönen för att man ska trivas.

Vidare skulle lönerna på andra håll i Skåne också behöva höjas i så fall, menar han.

– Vi kan inte bara höja lönerna i nordöstra Skåne, säger Per Einarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykiatrin i Kristianstad

Mer i ämnet