Här kan barnen simma gratis i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Sommarlov och bad – ångest för många som inte har råd med simskola till barnen. Men i Kristianstad är den gratis i sommar.

I sommar är simskolan i Kristianstad för första gången helt gratis för alla barn mellan 6 och 15 år. Gamlegårdsbadet ägs av det kommunala bostadsbolaget ABK och där de tillsammans med hyresgästföreningen och kommunen drivit gratis simskola länge men nu gäller det alltså på alla kommunens badanläggnningar.

Trivs på jobbet

När vi besöker badet är det blåsigt och ganska kallt. André Lindskog är badmästare i tjänst och han har hunnit med tre simskolegrupper.

– Några klev upp efter en kvart när det blev för kallt, säger han.

Han trivs med sitt jobb och berättar att det är alldeles fantastiskt att få lära barn simma och se deras glädje när de lyckas.

– Jag tror att det är särskilt viktigt att ha gratis simskola i områden som Gamlegården där alla kanske inte har så jättebra ekonomi, säger André Lindskog.

”Ingen klassfråga”

Mats Svensson är förste badmästare och menar att kommunen alltid har haft en låg avgift på simskolan men att när det nu blev ett utrymme och statens pengar på två och en halv miljon kronor kom så såg de chansen att kunna erbjuda simning för alla skolbarn under 15 helt gratis.

– Det ska inte vara en klassfråga att lära sig simma, säger Mats Svensson.

Det statliga sommarlovsstödet på totalt 200 miljoner kronor fattade regeringen beslut om i vintras och pengarna fördelas mellan landets alla kommuner av Myndigheten för ungdoms-och civilsamhällsfrågor. Aktiviteterna ska få både flickor och pojkar att vara med, främja integration och skapa kontaktytor mellan barn med olika social bakgrund.

Dans och cirkus

I Kristianstad ordnar kommunen också andra gratis sommaraktiviteter som till exempel fotboll, ridning, bordtennis, dans, cirkusskola och workshops i Mangateckning.

– Vi har försökt ordna aktiviteterna där det finns barn, säger Pia Paglialunga som är projektledare för sommarkluturen.

Hon berättar att det på kommunens hemsida finns en lång lista på aktiviteter men att den kommer att uppdateras allteftersom sommarlovet pågår.

Sena pengar

Lars Jennfors är fritidsutvecklare på kommunen och han berättar att satsningen är möjlig tack vare ett samarbete med föreningar, fritidsgårdar, lokala eldsjälar och biblioteken.

– Beslutet om pengarna kom ju väldigt sent från staten så vi kallade ganska snabbt ihop en grupp på kommunen med kultur och fritidsförvaltningen och arbete och välfärdsförvaltningen och vi kom fram till att föreningarna borde kunna spela en ganska stor roll, så vi har involverat föreningar för att kunna arrangera sommarlovsaktiviteter, säger han.

– Men vi gjorde också ett aktivt val när vi bestämde om det gratis simskolorna, säger Lars Jennfors.

Faktaruta – anordnare:

KFUM Kristianstad Bordtennis

Kristianstads Damfotbollsförening 

Kristianstads Fritidsgårdsforum

Kristianstads Ridklubb

Kristianstads Sim- och Livräddningssällskap

Kulturhuset Barbacka

Näsby Idrottsförening

Stadsbiblioteket med filialer Urbana hembygdsgården Åhus Simsällskap m.fl.

Bakgrund

I vintras beslutade regeringen om ett statligt sommarlovsstöd till kommuner som satsar på att utveckla och genomföra kostnadsfria sommar-lovsaktiviteter för barn i åldrarna 615 år. Aktiviteterna ska: 

· möjliggöra möten över sociala gränser 

· ge barn och unga stimulans och personlig utveckling

· stimulera både flickors och pojkars deltagande, främja integration och skapa nya kontaktytor mellan barn med olika bakgrund

· genomförs så att alla barn behandlas lika vad gäller tillgång och deltagande, därför ska heller ingen behovsprövning göras av de barn som deltar i aktiviteterna.

Satsningen, som ska pågå i fyra år, administreras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Bidragets storlek baseras på statistik över antalet barn i hushåll med försörjningsstöd i kommunen

Källa: Kristiandstads kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.