Det är svårt att veta när en hund är insmugglad. Men på djurkliniken i Landskrona har man de senaste månaderna fått in allt fler valpar med okänt ursprung.
– Vi har infört som krav att vi vill se tiken i samband med besiktning, vaccinering och chipning av valpar. Om det kommer valpar som inte har svensk stamtavla och där det inte följer med nån tik, då vill vi inte besiktiga och chippa dem, säger Alexandra Vilén, veterinär.
Kan smitta människor och djur
Valpar med okänd bakgrund eller falska papper kan föra med sig smitta som kan drabba människor och djur. På veterinärkliniken i Landskrona kommer de att hålla ett extra öga på om åldern på valparna verkar stämma, till exempel genom en inspektion av tikens juver för att se om valparna diat tiken.
– Vi har besiktningar och chipmärkningar varje vecka, ofta varje dag. Vi vill försöka göra vad vi kan för att inte bidra till nån slags tvätt av utländska olagligt införda valpar och göra de svenska. Vi har de här raserna som vi vet är en riskfaktor, då vill vi göra vad vi kan för att inte släppa in dem, säger Alexandra Vilén.
Små hundar smugglas mest
Fransk bulldog, pomeranians och maltesers är de hundraser som smugglas mest. De vanligaste smuggelhundarna är små hundar som är lätta att sälja och lätta att gömma. De har blivit populära via sociala medier.
– De här raserna är omåttligt populära. Ska man snabbt göra sig av med insmugglade hundar så ska man ha små hundar som är lättare att sälja och på dessa raser är det hög efterfrågan, säger Alexandra Vilén.