Varje år släpps det ut 600 000 ton koldioxid från Sysavs anläggning i Malmö.
Målet är att majoriteten av koldioxidutsläppen ska fångas in år 2030, och under fredagen invigdes en pilotanläggning med teknik utvecklad av forskare vid Lunds universitet där de gemensamt ska se om tekniken fungerar.
– Det är det enda sättet att nå våra mål. Eftersom vi är avfallsförbrännare så har vi inte möjlighet att byta bränsle, säger Martina Andersson, projektledare på Sysav, som menar på att utsläppen inte går att att minska på något annat sätt.
I klippet förklarar universitetslektorn Helena Svensson hur processen att samla in koldioxid går till.
Kostsamt och energikrävande
I nuläget finns det inga möjligheter att lagra koldioxiden i Sverige, men det provborras utanför Gotland- och Skånes kust för att se om koldioxidet skulle kunna lagras under havsbotten. Om koldioxidinfångningen visar sig fungera på anläggningen i Malmö kommer koldioxidet lagras i Norge eller Danmark.
Att lagra koldioxid kritiseras av Naturskyddsföreningen för att vara kostsamt och energikrävande. Trots det anser Martina Andersson att det är en bra investering, och pekar på att tekniken Lunds universitet tagit fram är mer energisnål än andra. Naturskyddsföreningen ser även att det finns en risk att det lagrade koldioxidet läcker.
Något som universitetslektorn Helena Svensson, som varit med och framtagit tekniken, inte oroar sig över.
– Det finns mycket forskning på det området, och den forskning visar på en väldigt liten risk för läckage, säger Helena Svensson.