Foto: SVT

Här lär skolbarnen sig att sitta rätt

Uppdaterad
Publicerad

Många barn sitter i dag ihopkurade över sin läsplatta och drabbas ibland av så kallad paddnacke. Därför får skolbarnen i Lomma nu utbildning i att sitta rätt av en personlig tränare.

PT:n Emelie Mossberg har själv utvecklat metoden, som flera skolor i Kävlinge och Lomma har nappat på.

– Jag har en son som i dag är nio år. När han började förskolan och fick sin första Ipad såg jag hur han satt och kände direkt att så här kan det inte vara.

Pulshöjning viktig

Med sina kunskaper om kroppen, utformade Emelie Mossberg ett halvtimmes program, som hon kör i klasserna. Hon visar olika sittställningar och pratar om koordination och avslappning. Och så pulshöjningen, som hon kallar för ”superkraften”.

– Jag har valt att ta ett stort grepp om ett svårt ämne och har tagit ner det till Superman. Det handlar om det ökade blodflödet upp i hjärnan och all den positiva energi det ger.

Emelie Mossberg säger att det finns en rad vetenskapliga bevis för att koncentrationen och minnet förbättras när ett barn rör på sig.

– Det gäller även stresståligheten och impulsiva val. Man hinner tänka efter.

Smärtsam paddnacke

Att få så kallad paddnacke kan göra rejält ont. Emelie Mossberg skriker till, och några elever hoppar till och håller för öronen.

– För att få paddnacke sitter man så här nedåtböjd. När man sedan reser sig upp är huvudet kvar i den positionen, säger Emelie Mossberg.

Elin Blom i klass 3 A är nöjd med lektionen.

– Eftersom vi jympade så känns det bättre. Jag känner mig pigg när blodet går till hjärnan, säger hon som ett kvitto på att budskapet gått fram.

Klasskompisen Thea Holmstedt tycker också att informationen varit bra.

– Jag tyckte det var bra att vi lärde oss att sitta med rak rygg. Så att vi inte ska få problem i framtiden.

”Skolan tar ansvar”

Förutom passet med eleverna har även skolans lärare gått kursen. Det blir nu de som får se till att eleverna inte glömmer att tänka på sittställningarna tills Emelie Mossberg kommer tillbaka på en uppföljning om en månad.

Rektor Jonas Hällström säger att utbildningen är värd varenda krona, som skolan satsat.

– Jag tycker vi är ansvarstagande. Vi delar ut Ipads och Chrombooks, som skapar nya möjligheter för eleverna. Men vi tar också ansvar för konsekvenserna, för vi vet att det finns barn som sitter fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.