Kalkmålningarna är bland de mest välbevarade målningarna som finns i Europa från tidigt 1100-tal, enligt Hanna Eriksson som är en av målerikonservatorerna som nu tagit sig an målningarna i Finja kyrka.
Målningarna tillskrivs Finjamästaren, ibland även kallad Finjagruppen, en anonym verkstad som var verksam i Skåne och på Själland. Målningarna föreställer saliga som står inför Kristus, änglar som spelar i trumpeter och döda som reser sig ur sina gravar.
– När de målades var de väldigt betydelsefulla rent berättandemässigt för församlingen. De förstod precis vad alla de här bilderna föreställde. Det gör vi kanske inte i dag, men vi kan se det historiska värdet i dem och det konsthistoriska värdet, säger Hanna Eriksson.
Målningarna täcktes
Någon gång på 1600- eller 1700-talet kalkades målningarna över.
– Kanske det var för att målningarna var skitiga av sot från stearinljus, eller så hängde det ihop med reformationen – att man ville ha ett annat uttrycksspråk i kyrkan utifrån att man blev en luthersk kyrka, säger Sara Ericsson som är kyrkoherde i Tyringe pastorat.
Målningarna var sedan övertäckta fram till 1930-talet då man tog fram dem igen.
– De var i så pass bra skick och så fina att det gick genom kulturvärlden i Europa att ”romanska målningar i Finja kyrka är i väldigt gott skick”, säger Sara Ericsson som också berättar att det än i dag brukar komma turister från hela Europa som vill se målningarna.
Stängd kyrka
Kyrkan har hållit varit sedan 1 augusti 2020 med anledning av arbetet med målningarna.
– Mest troligt kommer vi att ha stängt kyrkan till första advent i år, för att kunna göra i ordning allting. Det är ett långsamt projekt, säger Sara Ericsson.