Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett otränat öga ser ingen skillnad på våra ”vanliga” svenska myggor och nilfebersmyggan eller saltvattensmyggan, enligt myggexpert Anders Lindström. Foto: Julia Wiberg/SVT

Här sätts myggfällor upp i Skåne – för att hitta riskområden för nilfeber

Uppdaterad
Publicerad

Myggfällor sätts nu ut i både Kristianstad och Falsterbo. Målet är att identifiera riskområden för sjukdomen nilfeber. Skåningar som bor i områdena omkring bör inte känna någon oro, enligt SVA.

Myggorna lockas till fällan genom att utsöndra koldioxid, och sugs sedan ner i en påse där de fastnar. Med hjälp av fällorna hoppas statens veterinärmedicinska anstalt, SVA identifiera områden där risken för spridning av nilfeber är störst.

– Vi försöker identifiera områden där risken för smittspridning till hästar och människor är större. Det är ett fågelvirus egentligen, men vi ser i Europa att när det är stor smittspridning kring fåglar kan det sprida över sig till människor, säger Anders Lindström, myggexpert på SVA.

Myggen i sig har inga virus, men om en mygga sticker en smittad fågel kan myggan i sin tur föra smittan vidare.

Bör inte känna oro

De som bor i områdena kring Falsterbo och Kristianstad bör inte känna någon oro för smittan.

– Det tycker jag inte. Att vi som myndigheterna förbereder oss är inte samma som att privatpersoner bör vara orolig i sin vardag, säger Anders Lindström.

Det finns inget vaccin i nuläget mot nilfeber, och man skyddar sig på samma sätt som man skyddar sig mot vanliga myggor.

Hör mer om myggfällorna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.