Hör mer om den världsunik anläggning i klippet. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Här får dina gamla kalsonger nytt liv

Publicerad

Textilindustrin är en stor miljöbov och max fem procent av all textil som används i Sverige går till återvinning. Det mesta hamnar i sopor och bränns upp. Nu ska en helt ny maskin råda bot på problemet.

Balar med gamla kläder matas in i anläggningen och efter 260 meter transportband kommer kläderna ut sorterade i olika textilslag. Maskinen känner skillnaden mellan bomull, polyester, viskos och ull och separerar de olika textilierna.

– Textilen matas ner på ett transportband och vidare till sensorer som belyser den med infrarött ljus och då känner maskinen av vilken fibertyp det rör sig om. Sen kan man återvinna materialet i nästa steg, säger Anna Vilén på Sysav.

Världsunik anläggning

Siptex i Malmö är världens första automatiska storskaliga anläggning för textilsortering. Den kan sortera 4,5 ton textilier per timme.

– Den här maskinen är helt unik och den gör dessa textilier till en råvaruresurs för mode- och klädindustrin. Man kommer inte behöva odla lika mycket bomull och producera lika mycket syntetisk polyester. Här har man ett avfall som blir råvara för nya produkter, säger Erik Perzon på IVL Svenska Miljöinstitutet.

”Detta avfall blir råvara för nya produkter”, säger Erik Perzon på IVL Svenska Miljöinstitutet. Foto: Bernard Mikulic

Textilåtervinning måste ske i stor skala för att den ska bli lönsam. I detta projekt deltar svenska modebolag, forskningsinstitut, myndigheter och aktörer från olika delar av textilbranschen.

– Alla har ju ett gemensamt intresse av att öka materialåtervinningen. De stora varumärkena har alla ambitiösa hållbarhetsmål där man vill öka andelen återvunnet material i sin produktion, säger Anna Vilén på Sysav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.