Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmö stad har tröttnat på båten som sedan i början av året stått på Glasbrukskajen i Limhamn. Foto: Jonas Andersson/SVT

Här slaktas båten i Limhamn – räkningen skickas till ägaren

Uppdaterad
Publicerad

En 80 ton tung båt har i över ett halvår stått på kajen i Limhamn. Men nu ska den bort. Myndigheterna har vunnit över privatpersonen som äger båten.

– Nu har vi äntligen fått ett domslut som medger att vi får ta bort båten med tvång. Vi styckar upp båten, fraktar bort delarna och sedan fakturerar vi ägaren för kostnaden, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö.

Båten har stått på Glasbrukskajen i Limhamn sedan den skadades av en orkan i slutet av januari i år. Polisen har uppmanat ägaren att ta bort båten och skrev ett föreläggande i slutet av mars.

Ägaren missnöjd

Ägaren till båten har invänt att den inte blockerar trafiken och att den bara står där tillfälligt tills den blir reparerad. Men förvaltningsrätten beslöt i maj att ge polismyndigheten rätt.

– Det viktiga är att vi får ordning och reda i Limhamn, att de boende får sitt promenadstråk tillbaka. Båten utgör en miljörisk men också en risk för människor som går där. Skulle den välta skulle det kunna innebära stora skador på besökare. Det är farligt helt enkelt att lägga en båt på det sättet, säger Andreas Schönström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.